Hopp til innhold

Går til køys i samme rom uten sexpress og mas

Grensevakten ved Garnisonen i Sør-Varanger har hatt gutter og jenter på samme soverom siden 2008. – Å dele rom skaper likestillingen og hindrer seksuell trakassering, sier nestkommanderende Mikael Rozmara.

Garnisonen

Soldatene Linn Mikalsen Rolfsen og Lovis Tönnies er godt fornøyd med å at gutter og jenter deler rom ved Garnisonen i Sør-Varanger.

Foto: Arnstein Jensen

Rapporten «Maskulinitetskulturer i Forsvaret. En studie om økt rekruttering til Forsvaret» har funnet gode resultater der kvinner og menn sover på samme rom.

– Vi fokuserer på oppdraget som skal løses, og alle er soldater uavhengig av kjønn. Tilbakemeldingene vi får er kun positive- fra både gutter og jenter, forteller nestkommanderende ved grensevakten ved Garnisonen i Sør-Varanger, Mikael Rozmara.

Garnisonen står for patruljering av den 196 kilometer lange grensen mot Russland i Finnmark.

(Saken fortsetter under bildet)

Garnisonen

Rene jenterom kan fort føre til krangling, mens gutter kan fort bli mannssjåvinistiske på egne rom i følge undersøkelsen. I Sør-Varanger sover gutter og jenter sammen.

Foto: Arnstein Jensen

Trakassering og voldtekt

Mikael Rozmara

Mikael Rozmara

Foto: Arnstein Jensen

Men rapporten inneholder også negative funn. Det er eksempler på at jenter opplever tilfeller av trakassering, ofte med seksuelle overtoner.

For noen år siden var det en voldtekt ved Garnisonen i Sør-Varanger som fikk mye oppmerksomhet. Gjerningsmannen ble tatt og fikk fengselsstraff.

Rozmara forteller at forebyggende arbeid og klare regler er viktig.

– Grensevakten har også noen saker som dreier seg om seksuell trakassering, og mobbing. Dette er saker vi tar veldig seriøst. Vi har en åpen dialog med soldatene og tillitsvalgtorganisasjonene. Vi jobber mye forebygging i forhold til å ha respekt for hverandre uavhengig av kjønn, sier han.

– Bare jenter blir krangling

Rene jenterom kan fort føre til krangling, mens gutter blir mannssjåvinistiske på egne rom, i følge undersøkelsen. Jenter blir mer kompis med guttene når de deler rom og guttene blir mer renslige sammen med jenter.

Senioranalytiker Dag Ellingsen

Senioranalytiker Dag Ellingsen

Foto: Arnstein Jensen

Senioranalytiker Dag Ellingsen har vært prosjektleder for arbeidet, og sier funnene har vært overraskende.

– Jentene hadde stort sett positive opplevelser med fellesrom fordi de ble venner med guttene. Stikk i strid med det vi hadde trodd, så virker de faktisk av-seksualiserende. Gutter og jenter som deler rom får et såpass hverdagslig forhold til hverandre, sier Ellingsen.

Passer ikke over alt

Det er ikke bare kjønn, men også sosiale grenser, som blir borte når folk deler rom,mener Ellingsen.

Men likevel vil han ikke anbefale fellesrom over alt.

– Jeg tror man må ta det gradvis. Det er viktig at det kombineres med en tydelig ledelse som sier klart fra at seksuell trakassering er det null tolleranse for, og som man kan rapportere til hvis noe skjer.

Les hele rapporten her