– Hun var stolt, tøff og modig

50-års jubileum for Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, og kvinners inntog i kirken - markeres med jubileumsbok.

Ingrid Bjerkås

Foregangskvinnen Ingrid Bjerkås.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Et fantastisk sommervær gir rammen rundt Den norske kirkes jubileum for sin første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås.

Ingrid Bjerkås

Jubilanten foran Berg kirke på Skaland.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

I kystkommunene Berg og Torsken på Senja i Troms feires kvinnepresten i soknet der hun i årene 1961 -1965 var prest for den barske kystbefolkningen på yttersida mot storhavet. Her utførte hun sin prestetjeneste på land og hav, i sorg og glede, og til alle årstider.

Husmora fra Bærum, som tok sine teologistudier på Universitetet i Oslo mot slutten av 50-tallet, ble ordinert av biskop Kristian Schelderup i Vang kirke ved Hamar, våren 1961.

Kirkestrid

Dette skapte kirkestrid i Norge. 6 av landets 9 biskoper var mot kvinnelige prester, det samme var teologene på Menighetsfakultetet. Men hun ble ansatt i Nord-Hålogaland og kom til Senja i det året hun fylte 60 år.

Ingrid Bjerkås ble tatt varmt i mot av menigheten, som etter hvert fikk stor respekt for kvinnen som ikke sa nei til å gå i båten selv om det var vinterstorm på havet.

Dette var en nødvendighet i et prestegjeld der 16 av 17 kapell og prekensteder bare kunne nåes med båt.

Se TV-reportasje:

Video Feirer Norges første kvinnelige prest

Foto: Kåre Johannes Inderberg, NRK.

Stolt over besteforeldrene

– Vår bestemor Ingrid var stolt, tøff og modig, sier hennes to barnebarn, Geir Jakobsen og Øystein Bjerkås, som begge deltar med familiene i feiring av Ingrid Bjerkås.

– Men også min morfar var spesiell, fortsetter Geir Jakobsen.

– Han tok rollen som Norges første ”mannlige prestefrue”. Han stelte prestegården med matlaging og husholdning, griser og høner, og tok godt vare på den nordnorske ungdommen som kom til Skaland for å gå på skole og fikk losji i den romslige prestegården.

Øystein Bjerkås og Geir Jakobsen

To av barnebarna deltar og er stolte over sine besteforeldre, Øystein Bjerkås t.v og Geir Jakobsen t.h.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Internasjonalt kirkejubileum

Markeringa trekker folk fra fjern og nær. Kirkelig hovedgjest, som skal preke på gudstjenesten i Berg kirke søndag, er biskop Sofie Pedersen fra Grønland.

Sokneprest Ingunn Rinde, som går i fotsporene til Bjerkås i Berg og Torsken menighet, har måttet ta prestegården i bruk for å innlosjere alle de tilreisende.

– Det er en ære og en glede å feire Ingrid Bjerkås, som har hatt en enestående betydning for norske kvinners plass i kirken, sier hun.

Selv overtar Ingunn Rinde prestejobben etter Einar Gelius i Vålerenga kirke fra seinhøsten, men kommer alltid til å ha et spesielt forhold til menigheten på yttersiden av Senja der hun har virket i 11 år.

Ingunn Rinde

Sokneprest Ingunn Rinde foran prestegården på Skaland.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Jubileumsbok om Bjerkås

I forbindelse med jubileet kommer boka om første kvinne som gjorde jentespranget inn i prestetjenesten: ”Hun våget å gå foran”.

Redaktør Hanne Stenvaag sier til NRK at boka både inneholder historikk, bilder og artikler som trekker linjene helt fram til dagens aktuelle debatt i kirka.

Det er en viktig bok som forteller om det nordnorske kystsamfunnet som tok i mot henne, samtidig som den markerer en viktig, kvinnepolitisk hendelse for hele Norge.

Hanne Stenvaag

Redaktør Hanne Stenvaag med den nye boka.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Så mange kvinnfolk her!

Fylkesordfører Terje Olsen overrakte i går en jubileumsgave til menighetene i Berg og Torsken med ønske om at det gode arbeidet for kvinners plass i kika skulle videreføres også i framtida.

– Sjøl er jeg fra Nordreisa der vi fortsatt har kirkeordning med gammel liturgi. Jeg fryder meg over å se så mye kvinnfolk i ei kirkelig forsamling, sa fylkesordføreren, og skapte både smil og latter blant jubileumsdeltagerne på Senja.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen