Synger om tragisk ulykke på jubileumsplate

40 år etter debuten slapp KM Myrland ny plate denne uka. På albumet «Komaland» synger han blant annet om ulykken som invalidiserte ham i 1974.

40 år etter debuten i 1976 med ISBÅL slipper Knut Magne Myrland nå platen "Komaland".

SE VIDEO: Her kan du få en smakebit på KM Myrlands nyeste plate "Komaland". Harstad-artisten med band spilte to låter live i NRK Tromssendinga fredag. Her hører du "Vi vil alltid".

Albumet «Komaland» ble sluppet tirsdag denne uka, 40 år etter at KM Myrlands debutplate «Isbål».

Komaland består av ti låter ført i pennen av artisten selv. Den folkekjære artisten fra Harstad forteller at han kommer med betraktninger på livet i flere av låtene.

– De handler om betraktninger om folk man treffer, ting som skjer og hva man kan lære av det. Det er ikke alltid så lett, men, sier KM Myrland og smiler.

I tittelsporet Komaland forteller han åpent om ulykken som rammet ham i 1974, da han ble invalidisert etter en eksplosjon i Houston i USA. Det gjorde at Myrland måtte legge bak seg karrieren som sjømann.

– Ulykken var hovedårsaken til at jeg startet opp som artist. I dag er formen min forholdsvis bra. Nesten hele høyrefoten min er kunstig, men etter flere operasjoner er denne foten nå like lang som venstre. Jeg har mye mindre smerter enn før. Bortsett fra at jeg plages med KOLS er jeg veldig fornøyd.

Invalidisert i eksplosjon

I 22.30-tida i kveld går KM Myrland med band på scenen på Prelaten i Tromsø.

– Lanseringskonserten er lagt til Tromsø fordi jeg har et spesielt forhold til byen. Det var egentlig her hele karrieren min startet, og det var her jeg ble tatt under vingene til andre musikere. Uansett hvor jeg har vært i verden, har Tromsø aldri forlatt meg, forteller han.

Komaland ble spilt inn i Tromsø i januar og februar.

 Knut Magne Myrland, KM Myrland

KM Myrland med band har lanseringskonsert for 'Komaland' på Prelaten i kveld.

Foto: Per Einar Grønmo/NRK

Har nådd flere mål

Myrland forteller at det var en rar opplevelse å slippe debutplata for 40 år siden.

– Det var en merkelig følelse å høre seg selv, og at folk spilte og satte pris på min musikk. Det tok nok noen måneder før jeg ble vant til det. Det var litt som at jeg mistet noe av meg selv fordi jeg ble en litt annen person, forteller Myrland.

– Har du den samme følelsen nå?

– Nei. Det er vel mer riktig å si at jeg har klart å nå noen av målene jeg satte meg. Det er jeg fornøyd med, men jeg har fått god hjelp, sier han og smiler.

Myrland sier han fortsatt er spent hver gang han går på scenen – selv etter 40 år som artist.

– Men det er veldig artig. Jeg gleder meg enormt til i kveld.