Hopp til innhold

Feilvurderinger fører til dødsulykker i vinterfjellet

Majestetiske, snødekte fjell trekker til seg både norske og utenlandske skiturister. Men ikke alle har kunnskaper nok til å ferdes trygt. Hvert tredje snøskredoffer i Norge, dør i Troms.

Skiturister feilvurderer forholdene

En av tre som mister livet i snøskred her i landet, blir tatt av skred i Troms fylke.

I Lyngen kan det enkelte dager være 30 skiguider med hver sin gruppe i fjellet, i tillegg til de som går uten fjellfører. Hittil i år har nettstedet varsom.no registrert 14 utløste snøskred i Troms. I bare ett av disse var det skuterkjøring som utløste skredet. I de andre tilfellene var det skiaktivitet som utløste skredene.

Mikal Nerberg

Mikal Nerberg er sertifisert fjellfører. Han mener skredulykkene skjer på grunn av feilvurderinger som gjøres.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Må ha marginer

Og det er feilvurderinger som ligger til grunn for at folk blir tatt av skred, mener sertifisert fjellfører Mikal Nerberg i Lyngen. Han har sjøl blitt tatt av skred.

– I de fleste tilfeller har det vært gjort feilvurderinger. Det kan skje alle. Derfor må man ha marginer i det man gjør. Det kan man må ved god turplanlegging, og å velge et terreng som er egna i forhold til forholdene, sier han.

Går fort

I midten av mars døde en italiensk skiturist etter at han og en annen person ble tatt av snøskred, ikke langt fra Lyngseidet. Den andre personen ble raskt reddet og bidro selv i redningsarbeidet, mens mannen som senere omkom, ble gravd fram fra fem meters dyp etter nesten to timer.

En kanadisk undersøkelse viser at de fleste som blir tatt av snøskred, dør i løpet av de første ti minuttene, som oftest av kvelning. Ambulansepersonell øver mye på skredulykker og rask redning.

– De minuttene går forferdelig fort. Vi greier ikke å være til stede så tidlig, sier klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Mads Gilbert.

mads gilbert

Klinikkoverlege Mads Gilbert og ambulansepersonell øver på å redde folk etter skredulykker. Men tida er knapp når en person er begravd i snøen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK