Hopp til innhold

Får kjeft fra alle kanter etter FeFo-kritikk

Høyre-topp får kjeft fra både partifelle og motstandere etter truslene om å kaste styret i Finnmarkseiendommmen.

Tormod Bartholdsen

Tormod Bartholdsen

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Høyres fylkesordførerkandidat Robert Gærnæ truer  med å kaste styret i Finnmarkseiendommen (FeFo), fordi de etter hans mening ikke jobber til beste for finnmarkingene.

Han reagerer særlig på at grunneieren vil tjene penger.

Men Gærnæs partifelle Tormod Bartholdsen, som sitter i FeFo-styret, stempler kritikken som kunnskapsløs og ubegrunnet.

– Robert Gærnæ skyter pianisten. Vi har fulgt alle retningslinjene, og dem er det Stortinget, fylkestinget og Sametinget som har laget, sier Bartholdsen.

– Hittil har vi ikke fått kritikk fra noen av dem for at vi har gått ut over retningslinjene.

Må gå i seg selv

Styreleder Erling Fløtten i FeFo ville ikke kommentere saken i dag, men Bartoldsen har ingen ting imot å sette Gærnæ på plass:

– Han går ut med krass kritikk, men han har aldri tatt kontakt med meg om saken, og det har heller ikke Finnmark Høæyre gjort. Gærnæ burde besinne seg litt. Det er å respektløst å komme med en slik kritikk uten at den er begrunnet i det hele tatt, sier Bartholdsen.

– Gærnæ vil fjerne oss først og gå igjennom regelverket etterpå. Jeg synes fylkestinget først skulle se om de er fornøyde med det styringsverktøyet de har gitt oss.

EU-regler

FeFos vedtak om å slippe til utenlandsk sportsfiskere har også vakt reaksjoner i det siste.

– Jeg forstår at reaksjonene kommer fra vanlige folk. Men jeg hadde forventet at en person som Gærnæ hadde satt seg inn i saken. Etter EØS-regelverket kan vi ikke skille mellom nordmenn og andre EU-borgere, slik vi gjorde før. Hvis det blir stor pågang på fiskevann har vi andre måter å regulere på. Da kommer nordmenn i sammeklasse som EU-borgere, mens finnmarkinger vil stå i en særstilling, sier Bartholdsen.

Ap: Arrogant PR-stunt

Også Arbeiderpartiet reagerer på Gærnæs trusler mot FeFo-styret.

– Jeg synes det er utrolig arrogant av Finnmark Høyres fylkesordførerkandidat å kaste et sittende styre på direkten, sier fylkestingskandidat Kåre Simensen.

Simensen støtter ikke kritikken mot FeFos planer om å tjene penger.

– Jeg synes tvert imot FeFo har en spennende strategi, spesielt fordi FeFo ønsker at et overskudd av drifta skal tilbake til kommunene og næringslivet. At Høyre synes slike tanker er grunnlag for å kaste sittende styre er for meg en gåte. Men jeg slutter ikke å undre meg på hva man gjør for å få spalteplass, sier Simensen.