Hopp til innhold

Fartsbot på en halv million kroner

Finsk UP tjener store penger på raske nordmenn.

Illustrasjonsfoto: Trafikkontroll
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

Finsk utrykningspoliti intensiver jakten på nordmenn som kjører for fort i Nord-Finland. Og i løpet av en patruljetur på 3 dager nylig, ble flere titalls nordmenn bøtelagt.

De har også satt fartsrekorder i nabolandet, med sviende bøter som resultat.

Beregnes ut fra inntekt

For fartsbøtene i Finland kan bli svært høye. Kjører man mer enn 20 kilometer over den tillatte hastigheten, beregnes bøtene etter førerens inntekt. Det er heller ingen øvre grense for bøtene. En av de største fartsbøtene som er gitt var på en halv million kroner. Kjører man over 50 kilometer over fartsgrensen, vil saken havne i finsk domstol. Og i tillegg får man sviende bøter.

Våren tid for råkjøring

Finsk utrykningspoliti i Lapland har tatt i bruk en sivilbil med automatisk, digitalt overvåkningsutstyr på sin jakt etter fartssynderne i Nord-Finland. Aller fortest kjøres det på riksvei 21 mellom Kilpis og Tornio. Spesielt om våren når veiene blir bare, er det mange som tråkker for hardt på gasspedalen. Aller verst er det i ferietiden om sommeren, og det er da flest nordmenn blir tatt. I følge UP-sjefen for Laplands len Rauno Pätsi, er det som oftest nordmenn som sørger for de aller høyeste hastighetene. Flere har mistet førerkortet.

Den finske UP-sjefen er bekymret for den økende farten, som ofte også er medvirkende årsak for dødsulykker. Hvert år er det ca. 1-2 norske biler innblandet i dødsulykker på nordfinske veier.