Hva skyldes det fine fargespillet på himmelen?

Våren har for alvor kommet til Nord-Norge, med strålende sol og høye temperaturer. Himmelen har eksplodert i farger og den etterlengta sola har vist seg i en dyp oransje farge.

Altafjorden
Foto: Gerd Helen Landås

De fineste fargene viser seg som oftest tidlig eller sent på dagen, når sola er lavest. Det er da vi får røde, oransje, lilla og rosa skyer. Sollyset består av mange farger, men det er det røde lyset som varer lengst, og for oss er det bare de røde delene av lyset som er synlig.

– Det henger sammen med lys som blir filtrert gjennom forskjellige partikler i atmosfæren, forteller meteorolog Rafael Grote ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Partiklene i atmosfæren sørger for at sollyset blir brutt. Fordi de ulike fargene i sollyset har ulik bølgelengde brytes de ulikt, og de blå fargene bøyes vekk når det røde lyset når frem til oss.

– Hvis lyset kommer rett ovenfra så ser vi for det meste blå himmel, men hvis sola ligger nærmere horisonten må lyset gjennom en større masse av luft og da er veien gjennom atmosfæren lengre og lyset filtreres annerledes, sier Grote.

Når solen går ned i horisonten treffer den et mye tykkere lag av atmosfæren enn om den står midt på himmelen.

– Til slutt er det bare de røde bølgelengdene i lyset som er synlige eller dominerer, derfor ser vi da en rød himmel rundt horisonten. Fargen avhenger også av hvor ren luften er, og hvilke partikler som er i lufta. Forurensing påvirker selvfølgelig filtreringa av lyset, sier meteorologen.

instagrambilde
Foto: @johansenfoto

Del ditt bilde med NRK Finnmark.

Det gjøres ved å bruke #NRKFinnmark i Instagram eller laste opp ditt bilde her.

Laster innhold, vennligst vent..

Når du bruker emneorder #NRKFinnmark eller laster opp bildet her godkjenner du at NRK kan publisere bildet i enhver redaksjonell sammenheng på TV og nett, og står inne for at de som er avbildet har godkjent bruken.

Vil finværet fortsette?

– Det har vært strålende vær i Nord-Norge hele helga, men vil det fortsette?

– Det vil i hvert fall holde seg fint de neste to døgnene, mener meteorolog Rafael Grote ved Værvarslinga for Nord-Norge. Men det vil bli litt mer overskyet i morgen og det vil holde seg tørt. Det er mulighet for litt lavere skyer og litt tåke, men det er for det meste i øst og på vidda.

På onsdag ettermiddag kan det bli litt regn i Vest-Finnmark. Det kommer også en vestlig frisk bris langs kysten.

Det er varmere nå enn det normalt er på denne årstiden. Troms og Finnmark er værvinnere i april måned med nye varmerekorder.

– Det er uvanlig at det kommer så fint og varmt vær så langt nord – så tidlig. Vanligvis kommer finværet i midten av mai. Det er høydestrømningen som har gitt oss mye varmluft fra Russland.

Men om det er Nord-Norge som er vinnerne når det kommer til sommerværet er for tidlig å si noe om, mener Grote.

Laster innhold, vennligst vent..