Hopp til innhold

Faren ga aldri opp å finne drapsmannen:– Pappa er min store helt

Vilde Rasmussen var bare to år da Sjøvegan-drapet skjedde. Siden da har faren hennes jobbet utrettelig med å finne drapsmannen. I dag fulgte hun pappaen inn i Nord-Troms tingrett da han endelig skulle få forklare seg.

Datteren

Vilde Rasmussen (22) er yngstedatteren til Hans Roar Rasmussen, som har etterforsket Sjøvegan-drapet i tjue år. Hele hennes liv har hun hørt om drapet og sett hvordan det har plaget faren at det ikke kom noe gjennombrudd.

Foto: Linda Pedersen / NRK

En 38 år gammel mann fra Sri Lanka er tiltalt for å ha voldtatt og drept Marie-Louise Bendiktsen i Sjøvegan i 1998. Han skal deretter ha satt fyr på huset hennes for å skjule ugjerningen

Mannen ble pågrepet da DNA-spor ble undersøkt på nytt i 2018, og ga fullt treff på han.

Hans Roar Rasmussen blir av mange omtalt som helten i Sjøvegan-saken. Han er politimannen som aldri ga opp å finne drapsmannen til Marie-Louise Bendiktsen. I tjue år har han etterforsket drapet. I mange år, mens saken formelt var henlagt, var han den eneste som holdt i saken. Drapet har satt sitt preg på familien Rasmussen, som består av mor, far og tre barn.

– Jeg har jo vokst opp med denne saken. Jeg vet hvor mye den har betydd for pappa. Det er en veldig stor dag for han i dag, og jeg synes han fortjener heltestatusen han har fått, sier Vilde Rasmussen (22).

Selv er faren litt mer beskjeden.

– Når man bor i et lite lokalsamfunn som Salangen, kan man ikke legge bort en drapssak. Det går bare ikke, sier Hans Roar Rasmussen.

Rasmussen

Hans Roar Rasmussen er politimannen fra Salangen som aldri ga opp å finne svaret på drapsgåten.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– En spesiell dag

Tirsdag ettermiddag startet han å forklare seg i Nord-Troms tingrett. Da NRK snakket med han i forkant, var han både spent og forventningsfull.

– Det er unektelig en spesiell dag. 20 år er lang tid, og det har vært enormt mye jobb i denne saken. Nå er vi kommet til tingretten. Det hadde jeg ikke sett for meg for en tid tilbake. Jeg hadde håpet det, men kanskje ikke trodd det, sier han.

Sjøvegan-drapet har preget store deler av hans politikarriere. I dag, etter politireformen, er Salangen lensmannskontor nedlagt, og Rasmussen er seksjonsleder for etterretning og forebygging i Midt-Troms lensmannsdistrikt. Da drapet på Marie-Louise Bendiktsen skjedde i midten av juli for snart 21 år siden, var han konstituert lensmann på kontoret. Det var ferietid, og den eneste han hadde på kontoret var en sivil medarbeider.

Huset drap Sjøvegan

To dager etter brannen ble det slått fast at politiet sto overfor et drap.

Foto: NRK

Et sjokk

I retten fortalte Rasmussen om onsdag morgen den 15. juli, da han fikk melding om brann på adressen Lensmannsjordet 1. Det var her den 59 år gamle enken bodde.

I halv ni-tiden hadde brannmannskapene slukket brannen, og senere den dagen ble levningene av en person funnet.

Fredag 17. juli ble det foretatt en obduksjon på Universitetssykehuset Nord-Norge. Der ble det oppdaget at Marie-Louise Bendiktsen var blitt drept med til sammen 13 knivstikk.

– Det var et sjokk at vi sto overfor et drap. Vi visste da at gjerningspersonen hadde flere dagers forsprang, fortalte Rasmussen i retten.

Bare to år tidligere hadde Salangen lensmannskontor og Rasmussen vært delaktig i etterforskningen etter et dobbeltdrap i nabokommunen Dyrøy, der gjerningsmannen var en ung salangsværing.

– Det var veldig spesielt å få enda ei drapssak på så kort tid, sier Rasmussen til NRK.

Utallige hypoteser

Rasmussen redegjorde i retten for alle de mange etterforskningsskrittene som har vært gjort siden 1998. Alle mulige teorier har vært undersøkt, uten å føre fram.

Kunne drapet være et sjalusidrap begått av en kvinne? Kunne det finnes en forsmådd kjæreste et sted? Hva med alle teppeselgerne som var i området? Var det noen rusmisbrukere på jakt etter medisiner, som hadde drept Bendiktsen i forsøket på å få tak i nøkler til helsehuset? Kunne det være et familiemedlem som sto bak drapet? Samtlige teorier ble undersøkt, men ingen av dem førte fram.

– Den eneste personen vi kan knytte til drapsstedet, er mannen som sitter på tiltalebenken, sa den tidligere lensmannen.

Henlagt flere ganger

I 2003 ble saken henlagt første gang, men Rasmussen fikk beskjed av riksadvokaten om å fortsette med etterforskning. På spørsmål fra NRK om hvorvidt han har følt seg motarbeidet opp gjennom årene, svarer han:

– I en liten transparent kommune der alle kjenner alle har vi på kontoret følt at vi ikke kunne leve med en uoppklart drapssak. Men det er en politileders oppgave å sette de begrensningene som må til. Jeg har vært veldig utålmodig, og til tider har det vært diskusjoner. Men nå legger vi dette bak oss og ser hvordan det går videre.

Han innrømmer at saken har tatt mye tid og grubling, og at det har satt sine spor på familielivet.

– Jeg kan oppsummere med følgende uttalelse som kona mi kom med da jeg dro til Tromsø. «Hans Roar Rasmussen,» sa hun, «når denne saken er ferdig vil jeg ikke høre snakk om den mer.» Så ja, den har preget oss og hele bygda, men vi tenker mest på de nærmeste pårørende, som har slitt opp gjennom årene, sier den tidligere lensmannen.

38-åringen, som bare var 17 år gammel da drapet fant sted, nekter straffskyld. Han har sjøl forklart DNA-sporet som ble funnet i den drepte med at han hadde et kortvarig, intimt forhold til Bendiktsen, og at han hadde samleie med henne dagen før brannen.

I retten tirsdag forklarte to rettsmedisinere seg om funnene som ble gjort på den drepte kvinnen under obduksjonen. De slo fast at det har gått maks en time, men mest sannsynlig bare noen minutter, fra samleiet skjedde og til Bendiktsen døde.

Det er satt av tre og en halv uke til rettssaken i Nord-Troms tingrett. Vi følger rettssaken løpende her:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark