Hopp til innhold

Fare for nye ras: Flere jord – og leirras på Svalbard

Et av rasene har gått over veien i Longyeardalen utenfor Longyearbyen. Årsaken til flere ras er de store nedbørsmengdene som kom natt til lørdag.

Jordskred på Svlbard

Slik ser det ut etter raset som er gått i Longyeardalen.

Foto: Trond Olsen, sysselmannsførstebetjent / Sysselmannen på Svalbard

Sysselmannens folk har lørdag formiddag flydd med helikopter i sidedalene til Longyeardalen, der veien til Endalen er stengt på grunn av masser på veien.

– Det har gått flere skred, blant annet i Bjørndalen. Dette er et hytteområde, men det er ingen fare for bygningene, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen til NRK.

Det er ingen boliger i området der raset har gått over veien.

– Veien vil være stengt til over helga fordi vi ikke er sikre på om det kommer mere jord og leire fra fjellet. Mandag morgen tar vi en ny vurdering om veien kan ryddes, sier Trond Olsen.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel og melder om lokalt store nedbørsmengder på Nordenskiöld Land på Spitsbergen fredag og lørdag. Det ble forventet lokale nedbørsmengder på 30–35 mm i løpet av hele perioden.

Folk må være varsomme

Den siste tiden har det vært noe snø på Svalbard. Været har ellers variert mellom mildvær og kulde. Lørdag formiddag er været bedre, og det er oppholdsvær i Longyearbyen.

Faren for jordskred i terrenget er fortsatt stor. På generelt grunnlag oppfordrer Sysselmannen derfor sterkt om at folk inntil videre ikke beveger seg i skråninger, fjellrygger, inkludert alle tradisjonelle turruter i området.

– Vi oppfordrer folk å utvise varsomhet når de ferdes i terrenget ved Longyearbyen, sier Trond Olsen.

Obs-varselet fra Meteorologisk institutt har ført til at Sysselmannen følger rutinemessig med på situasjonen, og har løpende kontakt med Longyearbyen lokalstyre.

– Vi har ikke fått meldinger om skader fra folk, og det positive nå er at det er blitt kaldere, og ingen nedbør i form av regn.