Hopp til innhold

Sydvaranger får tillatelse fra Klif

Sydvaranger Gruve får fortsatt lov til å slippe ut giftstoffet Magnafloc 1707.

Sydvaranger.jpg

Sydvaranger Gruve i Kirkenes i Sør-Varanger.

Foto: Arnstein Jensen

Det er konklusjonen fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).

– Vi har i vår avgjørelse lagt vekt på at de samfunnsmessige fordelene er vesentlig større enn de miljømessige ulempene ved bruk av Magnafloc 1707. Derfor får Sydvaranger Gruve AS endret tillatelse, sier Signe Nåmdal, avdelingsdirektør i Klif i en pressemelding.

Tillatelsen gjelder fram til 1. mai neste år.

Sydvaranger Gruve er tilfredse med avgjørelsen.

– Dette gir oss grunnlag for videre drift av gruvevirksomheten, og trygghet for de over 500 arbeidsplassene her. Vi mener beslutningen og de vitenskapelige begrunnelsene som ligger bak, viser at det omtalte flokkuleringsmiddelet ikke representerer en større forurensingsrisiko, sier administrerende direktør John Sanderson i en pressemelding.

Lang strid

Siden i fjor sommer har det vært kontroverser rundt Sydvaranger Gruves bruk av det spesielle kjemikaliet i malmproduksjonen.

Sydvaranger Gruve bruker flokkuleringsmiddelet Magnafloc 1707 fordi det gjør at ferskvannet kan resirkuleres

Klima- og foruresningsdirektoratet inviterte til folkemøte i Sør-Varanger i kveld. Der var blant andre Bernt Nilsen som leder Folkeaksjonen mot gitfutslipp i Bøkfjorden.

– Det er ingen som vet konsekvensene. Fagmiljøet, blant annet havforskningsinstituttet, har advart sterkt mot å gjøre det, sier Nilsen til NRK.

– Driftsmessig er vi ikke sikre på om det er nødvendig. Bedriften bløffer med tall om arbeidsledighet, som de selv har innrømmet i dag, og det tragiske er at Klif baserer seg på påstander fra bedriften uten å etterprøve dem når det gjelder samfunnsmessige konsekvenser, sier Nilsen.

– Strengere krav

Bakgrunnen for søknaden fra Sydvaranger er at Klif i 2010 oppdaget av gruva brukte stoffet uten tillatelse, og slapp det ut i Bøkfjorden. Klif har gjort innskjerpinger i dagens tillatelse.

Det er presisert hvilke flokkeringskjemikalier som tillates brukt, og det er stilt strengere krav til overvåkning av deponiet og til undersøkelser for å dokumentere at avgangen ikke er skadelig for livet i Bøkfjorden.

Blant annet skal det tas prøver av skjell, krabbe og bunnlevende fisk.

I tillegg skal Sydvaranger Gruve utrede avslutningsalternativer for deponiet, og overvåking etter avslutning.

Gruva opplyser at de akter å følge disse kravene.

Motstand

Miljøvernere har ment at Klif burde brukt føre-var-prinsippet, og ikke gitt midlertidige tillatelser før en kjente til alle konsekvensene.

– Det er hårreisende at ett og samme direktorat tillater bruk av et kjemikalie vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om konsekvensene av, og som de selv kritiserte sterkt da det ble avdekket at det ble brukt ulovlig for mindre enn ett år siden, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.

De klager vedtaket inn for Miljøverndepartementet.

– Forholdet til vannforskriften og Bøkfjordens status som nasjonal laksefjord er også vurdert. Vedtaket anses ikke å være i strid med dette, skriver Klif.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark