Får jakthjelp fra Statens naturoppsyn

Beitelaget i Nesseby jakter fremdeles på slagbjørnene som har drept mye sau i området den siste tiden. Tirsdag kommer Statens naturoppsyn (SNO) for å bistå.

Sauekadaver

FINNER FORTSATT NYE KADAVRE: Ifølge bøndene er det nå funnet mer enn 80 sauekadavre i Øst-Finnmark.

Foto: Privat

– Bjørnen lever i beste velgående, så for den går det bra. Men for oss, når vi er ute, så oppdager vi nye kadavre hver gang, sier en fortvilet jaktlagsleder i Øst-Finnmark, Øystein Kristiansen.

Sauebøndene i Øst-Finnmark har sine beiter nært kjerneområdet for bjørn, og de er ikke ukjent med rovdyrskader.

Uvanlig sommer

Denne sommeren har likevel vært uvanlig. Ifølge bøndene er det nå funnet mer enn 80 sauekadavre i området.

Lenge trodde de det var bare én slagbjørn som herjet. Derfor kom det som et lite sjokk da et viltkamera avslørte to bjørner sammen på et sauekadaver i Bergebydalen i Nesseby.

Jakta har vært uten resultat.

Bjørn i Bergebydalen

AVSLØRT AV VILTKAMERA: Disse bjørnene er hovedmistenkte bak de store angrepene på sau i Tana og Nesseby. Bøndene har fått fellingstillatelse for en bjørn, men jakta har vært resultatløs.

Foto: fra viltkamera

Jakthjelp kommer på tirsdag

Men ifølge Kristiansen skal bøndene nå få assistanse fra Statens naturoppsyn (SNO) når de kommer på tirsdag.

– Om de klarer å revolusjonere verden, det vet jeg ikke. Jeg har fortalt dem hva som skal til, nemlig at vi får et helikopter som står klart og kan gå opp i lufta når vi finner bjørnen, og bakkemannskap som følger etter bjørnen med hunder, slik at bjørnen ikke kan gjemme seg. Men det får vi ikke gehør for hos direktoratet. Det er selvfølgelig en kostnadssak, sier Kristiansen.

Laster kart, vennligst vent...