Hopp til innhold

Får ikke flytte oppdrettsanlegg

– En trist dag for næringsutviklingen i Lebesby kommune, sier Regionleder i Salmar Nord, Ronald Wærnes.

Laks i mære på SalMar på Frøya i Trøndelag.

Salmar Nord i Lebesby har allerede trappet ned virksomheten, og vil i tiden fremover legge planer for videre drift.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Salmar Nord får ikke flytte to av sine lokaliteter til nye områder i Laksefjord i Lebesby kommune. Det avgjorde kommunestyret tirsdag kveld med åtte mot ni stemmer. Regionleder Ronald Wærnes i Salmar nord er skuffet over beslutningen og mener dette kan få store konsekvenser for bedriften og de ansatte.

Usikker fremtid

– Sånn er det i et demokrati, det var en forholdsvis verdig debatt, men det gikk ikke vår vei. Det beklager vi sterkt, og det en trist dag for næringsutviklingen i Lebesby kommune, sier Wærnes.

Han kan ikke si noe om hva som vil skje med satsingen i Lebesby fremover, men er klar på at de vil fortsette med oppdrett i kommunen.

– Salmar vil være i Lebesby i fremtiden, men nå må vi sette oss ned og se hva slags konsekvenser dette få, for det vil få konsekvenser. Det har allerede fått konsekvenser i og med at saken har tatt lang tid. Vi har ikke tatt inn nye lærlinger, og vi har trappet ned virksomheten vår. Nå må vi sette oss ned og planlegge driften fremover.

Skuffet ordfører

– Jeg var blant dem som mener at de bør få lov til å flytte, så jeg syns dette er veldig synd, sier ordfører i Lebesby, Stine Akselsen (Ap).

Stine Akselsen

Lebesby-ordføreren ønsker å støtte oppdrettsnæringen i kommunen.

Foto: Stian Strøm / NRK

De som stemte nei ville vente på ny kystsoneplan ifølge ordføreren. Akselsen selv stemte for flytting, og mener utfallet av tirsdagens valg er sterkt beklagelig både for kommunen og Salmar Nord.

– Det er vi som har invitert dem inn, og ønsker oppdrett i kommunen. Når vi nå ber dem om å bygge ned så må jeg si at det er beklagelig. Og jeg skjønner veldig godt at de er bekymret. Men flertallet stemte mot flytting og det må vi bare forholde oss til, sier Akselsen, som håper Salmar ikke flytter fra kommunen.

– Konsekvensene er jo sannsynligvis mindre arbeidsplasser, og at de må bygge ned, men jeg håper ikke konsekvensen blir at Salmar velger å ikke satse videre i Lebesby.