Hopp til innhold

Fant tonnevis død fisk ved torskehotell

Store mengder død og delvis råtten fisk er avdekket ved flere anlegg for å lagre levende fisk. Men politiet er usikre på om regelverket er godt nok til å straffe noen.

Død fisk under merder

Fiskeridirektoratet anslår at flere tonn død fisk ble funnet under merder for levende lagring av torsk.

Foto: Kystvakten/Fiskeridirektoratet

Det er en kontroll gjennomført av Kystvakta og Fiskeridirektoratet tidligere i år som har avdekket forholdene.

– Det har lenge gått rykter om at ikke alt foregår slik det skal, sier seksjonsleder for ressurskontrollseksjonen i Fiskeridirektoratets region nord, Hilde Jenssen om bakgrunnen for aksjonen.

Hilde Jenssen

Hilde Jenssen er seksjonsleder for ressurskontrollseksjonen i Fiskeridirektoratets region nord

Foto: Privat

Siden saken fortsatt er til behandling både i Fiskeridirektoratet og hos politiet ønsker hun ikke å gå i detaljer.

– Men vi snakker om tonnevis med fisk og vi ser svært alvorlig på dette, sier hun.

Et torskehotell ligner et oppdrettsanlegg, men er beregna på lagring av levende torsk i påvente av videre produksjon.

Jenssen forklarer at det både dreier seg om mulig miljøkriminalitet og ressurskriminalitet.

– Dersom en båt leverer fisk til et slikt fiskehotell, og denne fisken lever i ei uke så får båten en bonus som tilsier at det kan fiskes 50 prosent av kvoten en gang til. I det kan jo ligge en motivasjon for å ikke rapportere, forklarer hun.

I tillegg til rykter om uregelmessigheter og at det fra anlegg i Finnmark ble rapportert svært lite død fisk fattet Fiskeridirektoratet mistanke, og gjennomførte sammen med Kystvakta en aksjon tidligere i år. Aksjonen har ført til at det er åpnet politietterforskning.

Supreme Seafood, Kvalfjord ved Forsøl

Supreme Seafoods anlegg ved Forsøl utafor Hammerfest er ett av anleggene som etterforskes.

Foto: Allan Klo / NRK

Rapporten fra denne aksjonen viser at flere anlegg hadde til dels store mengder død fisk. Ifølge FiskeribladetFiskaren skal dette gjelde blant annet gjelde Tobø fisks anlegg i Eitefjorden, Nergårds anlegg i Breivikbotn og Supreme Seafoods anlegg i Forsøl.

Hull i merde

Tor-Bjarne Stabell

Tor-Bjarne Stabell i Tobø Fisk forklare at den døde fiske skyldes hull i en merde.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Eier av Tobø Fisk, Tor Bjarne Stabell sier til avisa at den døde fisken skyldes at det gikk hull på en merde.

– Fire til fem tonn torsk lakk ut da det gikk hull på en av merdene, forklarer han til avisa.

Han erkjenner at dette burde vært rapportert inn.

– Det er rart at jeg er under etterforskning uten å ha fått forklare meg, sier Stabell til avisa.

Stabell forklarer og at det er fartøyene som eier fisken og at den røktes av anleggene. Han avviser at de har noe motiv for å ikke rapportere død fisk.

Usikker på regelverket

Påtaleleder Thomas Darell i Finnmark politidistrikt bekrefter at de har saken til etterforskning og at det gjelder anlegg i Hammerfest, Måsøy, Nordkapp og Hasvik.

Thomas Darell

Påtaleleder Thomas Darell ved Finnmark politidistrikt sier regelverket kan være uklart.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Det er anleggene som tar imot fisk det er åpnet etterforskning mot, og ikke fartøyene som leverer, presiserer han.

Darell kan dog ikke si noe om hvilke konsekvenser saken kan få.

– Dette er den aller første saken av dette slaget, og vi vurderer nå hva vi skal gjøre. Det kan være grunn til å stille spørsmål ved om regelverket er godt nok, sier han.

Hilde Jenssen i Fiskeridirektoratet bekrefter at regelverket ikke er helt optimalt og hun forklarer det med at etableringene av torskehotell har gått raskere enn oppdatering av regelverket.

– Derfor er det en høring på nytt regelverk like om hjørnet, forklarer hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark