Hopp til innhold

Fant tilbake til musikken han vokste opp med

Han har en bachelor i jazz fra Musikkonservatoriet Trondheim. Men lyden som strømmer ut av den flunkende nye plata til Viktor Wilhelmsen, fra Porsanger, har røtter i amerikansk roots og blues.

Viktor Wilhelmsen med solo-plate

Han har røttene sine fra fiskeværet Kistrand i Porsanger. Og mye av inspirasjonen kommer fra musikere som Bob Dylan. Her spiller han på en av sine konserter.

Foto: Oddvar Ringstad

– Jeg fant vel ut at jazzen var artig å holde på med en stund, men jeg vokste opp med musikken til Bob Dylan, Neil Young og de som spilte den gamle amerikanske musikktradisjonen. Det er vel den jeg har funnet tilbake til, forteller Viktor Wilhelmsen.

Musikeren er nå bosatt i Trondheim, men røttene er fra fiskeværet Kistrand i Porsanger.

I våres kom han ut med soloplaten «Riddles and Rhymes». Her er mye inspirasjon hentet fra musikere som Bob Dylan.

– Jeg har «stjælt» masse i måten å skrive tekster på, og sikkert måten å synge på, sier Viktor Wilhelmsen.

Hør Viktor Wilhelmsen som gjest i «Bluesasylet» på NRK P1

Det å skrive ble en kunstnerisk redning

Allerede på UKM- scenen i Finnmark på slutten av 90-tallet var Viktor Wilhelmsen et spesielt musikktalent . Det utviklet seg videre på musikklinjen på videregående i Alta, og jazzlinjen ved Musikkonservatoriet i Trondheim. Det ble også flere CD-plater med ulike band, og ulike musikkgenre.

«Riddles and Rhymes» er hans første solo-album, og her har han gitt seg selv nye kunstneriske utfordringer. For tekstene er like viktige som musikken.

Wilhelmsen forteller at han hadde gått i samme spor lenge. Så oppdaget han tekstskrivingen, det ble en kunstnerisk redning for han.

– Gitaren og det å skrive låter fikk en helt ny mening.

Det er følelsene som skal få styre, ikke intellektet

Låtskriveren går grundig til verks når han skriver, for teksten har helt klare rimstrukturer.

Viktor Wilhelmsen med playe

Da Viktor Wilhelmsen oppdaget tekstskrivingen, ble det en kunstnerisk redning for han.

Men det han skriver om, skal kunne tolkes på flere måter. Derfor tittelen «Riddles and Rhymes», eller gåter og rim, forteller Wilhelmsen.

– Jeg leter etter følelsen av at det er riktig, selv om jeg ikke helt vet hva som er riktig, sier Viktor og ler. Det er følelsene som skal få styre, ikke intellektet.

På platen har han med seg Stian Lundberg på trommer og På Brekkås på bass. Men musikken finner du ikke på en vanlig cd-plate. Det skal være helt moderne eller litt gammel årgang, for Viktor Wilhelmsen. Det betyr internett og vinyl-plate.

Så langt er ett av sporene også fått en musikkvideo.