Hopp til innhold

Fant plastsøppel på Norges dypeste dyp

Forskere fra Havforskningsinstituttet og UiT fant plastsøppel på flere tusen meters dyp i Molloydypet i Framstredet.

Plast funnet på Molloydypet

Plast funnet i Molloydupet av norske forskere.

Foto: Teppo Rämä / UiT Norges arktiske universitet

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Molloydypet ligger mellom Svalbard og Grønland. Forskergruppen skulle opprinnelig finne marint materiale som kan bli til verdifulle medisiner, men fant også flere store plastbiter i et tråldrag på mellom 3.500 og 5.600 meters dyp, skriver Havforskningsinstituttet.

Overingeniør Robert André Johansen var på dekk på forskningsskipet «Kronprins Haakon» under funnet. Han var ikke overrasket over det som kom opp fra dypet.

Han sier de på tidligere dypvannstokt også har funnet små plastbiter og rester etter nylontau.

– Jeg så plasten da jeg kom på vakt. Det forundrer jo ikke lenger. Det var alt fra små plastbiter til rester etter nylontau, sier Johansen.

Følger havstrømmene

Plastforsker Bjørn Einar Grøsvik sier at plasten følger havstrømmene.

– Det var veldig dypt og øde der. Men det er ikke godt å vite om det er sluppet ut i nærområdet fra båter eller om det har blitt transportert langs havbunnen over lenger avstander, sier Grøsvik til NRK.

Heller ikke Grøsvik er overrasket over funnet.

– Det har blitt rapportert lignende funn fra Framstredet tidligere. Og forskerne våre ser også at plast havner i raviner og dyphavsnedsenkninger når de er ute på bunnkartleggingstokt.

Ligger lenge

Plasten kan bli liggende på dypet i lang tid ettersom miljøet er stabilt.

– Det er lite lys, lite bevegelse i vannet og lite temperaturforandring. Så når for eksempel en plastpose flyter dit, blir den værende der.

Etter hvert blir plasten brutt ned til mikroplast.

– Da kan de bitte små plastpartiklene bli spist av organismer og komme inn i næringskjeden, eller de kan bli tatt med opp i vannsøylen og flyte videre med havstrømmene, sier plastforskeren.

– Det at man finner plast på en av verdens mest øde plasser, viser at plastsøppel er et problemet over alt på kloden, avslutter han til NRK.