Fant nesten 30 år gammel baconost der ingen skulle tro det fantes søppel

Søppel er ikke bare en utfordring langs kysten. Ved et vann i Dividalen nasjonalpark, milevis fra nærmeste vei, fant en gjeng ungdomsskoleelever nesten ett tonn søppel.

MYE RART

MYE RART: I ei grop i bakken fant Andreas Fossum Karlsen (med gul lue), Jan Sverre Gjerdrum (til høyre) og nasjonalparkforvalter Bjørn Morten Baardvik (i midten) et stormkjøkken, et isbor, deler av et telt og masse mat. Deriblant en gammel tube med baconost.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Æsj! Jeg fikk det på skoene mine, roper Jan Sverre Gjerdrum.

I mosen foran han ligger det en gammel pose med ertesuppe, som det gikk hull på da Jan Sverre prøvde å se etter best før-datoen.

Ungdomsskoleelevene har mest sannsynlig funnet et depot som noen isfiskere har lagt igjen for mange år siden. I boksene ligger det potetmos, salt, lapskaus og en gammel tube med baconost.

Ut fra designet på tuben er osten kjøpt en gang på seint 80- eller tidlig 90-tall.

– Det er rett og slett trist. Søpla brytes ned og blir tatt opp i naturen. I tillegg er det garantert dyr som har spist på det som ligger her, sier utmarkskonsulent i fjelltjenesten, Fredrik Julius Jenssen.

Gammel mat

Se noe av det som ble funnet i ei grop ved Anjavatnet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Bruker ungdommen

Anjavatnet i Dividalen nasjonalpark ligger omtrent to mil fra nærmeste vei. Men på grunn av ryktet som et av Norges beste fiskevann, er det relativt stor trafikk dit.

– Vi har hundekjørere, snøskuterkjørere og selvfølgelig folk som kommer hit til fots. For det meste er det snakk om sportsfiskere, sier nasjonalparkforvalter Bjørn Morten Baardvik.

– Dette er jo et sted du skulle tro det ikke fantes søppel. Og du skulle også tro at folk som kaller seg selv for friluftsfolk vet bedre enn å legge igjen masse søppel når de drar, sier han.

Sist gang det ble ryddet rundt vannet var en gang på 1990-tallet. Da ble det hentet ut 800 kilo søppel. Denne høsten satte nasjonalparkforvalteren i gang et nytt ryddeprosjekt, hvor han involverte elever fra to lokale ungdomsskoler.

– Ungdommene er veldig bevisste når det gjelder forurensning. Å ha dem med og la dem se hvor mye søppel som faktisk finnes her, kan bidra til å endre holdningen deres. I tillegg kan ungdommen kanskje påvirke sine foreldre, sier Baardvik.

Oppgitt

OPPGITT: Nasjonalparkforvalter Bjørn Morten Baardvik er oppgitt over mengden søppel de finner rundt Anjavatnet i Dividalen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Helt idiotisk

I løpet av noen dager samler ungdommene omtrent ett tonn med søppel. Plastposer, isbor, en gammel båt, og rester av telt og fiskeutstyr.

– Hvorfor gjør folk dette? Det er dårlig for alt og alle. Dårlig for miljøet, dårlig for dyrene, sier Jens Sverre Gjerdrum.

Er du overrasket?

– Jeg burde vært det, men jeg er ikke det. Jeg kan se for meg at folk legger igjen slike ting. Det er helt idiotisk.

MYE SØPPEL

MYE SØPPEL: Den lille delegasjonen med ungdom og noen voksne fant nesten ett tonn med søppel ved Anjavatnet.

Foto: Petter Strøm / NRK

Stor utfordring

– Det eneste vi skal etterlate oss når vi er på tur er en takk og ingenting, sier Mette Øines Habberstad i Den Norske Turistforening.

Deres inntrykk er at folk blir stadig flinkere til å ta med søppelet etter seg når de er på tur.

Likevel rapporteres det jevnlig om mye søppel i norsk natur, blant annet i Femundsmarka nasjonalpark og i Lofoten.

– Vi vil jo at folk skal benytte seg av naturen, og vi opplever også at de fleste tar vare på naturen, men noen ødelegger for andre, sier nasjonalparkforvalter Bjørn Morten Baardvik.

– Det som er synd er at vi må bruke ressurser på å rydde opp etter andre. Dette er penger vi kunne brukt på heller å legge til rette for turfolket for eksempel med flere toalett eller søppelkasser, sier han.

HÅP

HÅP: Ungdomsskoleelevene som ryddet søppel ved Anjavatnet gir nasjonalparkforvalter Bjørn Morten Baardvik håp om at vi i fremtiden kommer til å ta bedre vare på naturen.

Foto: Petter Strøm / NRK

Nyheter fra Troms og Finnmark