Fant bjørnehode i fryseren – fem svenske menn tiltalt for grov jaktkriminalitet

Fem menn fra Norrbotten står tiltalt i det som omtales som en av Sveriges verste dyremishandlingssaker. Åtte rovdyr skal ha blitt mishandlet og drept.

Rettssak i Sverige

Bjørnehodet ble funnet i en stor frysecontainer som brukes til forskning.

Foto: SVT/polisen

«Sitter du bara och smeker hunden nu?»

«Fyfaan vad kul. Och kul för hunden»

Sitatene er fra tekstmeldinger mellom to av de tiltalte i etterkant av ett av lovbruddene som mennene nå er tiltalt for. Hele korrespondansen ble lest opp under rettssaken i Luleå tingrett i Nord-Sverige, som startet mandag.

Sammen med tre andre menn er de tiltalt for til sammen 22 lovbrudd mot fire bjørner, tre gauper og en jerv som skal ha blitt drept mellom januar 2012 og august 2016. Noen av dyrene skal ha blitt grovt plaget i forkant.

Drapet på jerven anses som grovt ettersom rovdyret er utrydningstruet.

Det var 31. august 2016 at svensk politi gjennomførte en storaksjon mot flere adresser i Norrbotten. Et femtitalls politimenn var involverte i det som resulterte i at fem menn ble arrestert og mistenkt for det som omtales som blant den største jaktkriminaliteten i svensk historie.

Samtlige tiltalte nekter straffskyld.

Det var SVT Nyheter som først omtalte saken, og som i dag dekker rettssaken fortløpende.

Omtales som en av de verste tilfellene i Sverige

Opptakene er gjort av de tiltalte mennene, og er blant bevismaterialet som brukes i rettssaken.

Fant bjørnehode i fryseren

De tiltalte har filmet dyrene mens de blir mishandlet og avlivet. I dag blir dette, i tillegg til opptak av telefonsamtaler mellom mennene, brukt som bevismateriale. Politiet har også beslaglagt våpen, ammunisjon og ulike typer feller hjemme hos flere av mennene.

Nylig fant også politiet et bjørnehode i en fryser.

En av de tiltaltes advokater, Lisa Länta, sier til SVT Nyheter at bjørnehodet ble funnet i en stor frysecontainer som brukes til forskning.

Derfor er en bjørneforsker innkalt som vitne som ifølge advokaten skal bevise at bjørnen ikke ble drept av tiltalte, men av en annen bjørn.

Fanget gaupe

Gaupen ble holdt fanget i et bur, mens en av de tiltalte gjentatte ganger stikker borti den med en pinne.

Foto: Politiets undersøkelsesmateriale

Ikke et engangstilfelle

Ifølge påtalemyndigheten i Sverige er ikke dette første gangen denne typen kriminalitet har rammet Sverige. I lys av denne saken opplyser de nå om at de kommer til å gjenoppta tidligere saker de ikke har gått videre med, skriver Sveriges Radio.

– Vi har hatt en rekke slike saker de siste årene, der vi hadde omtrent samme situasjon som nå, men på grunn av for lite ressurser har vi ikke klart å gå videre med det, sier miljøadvokat Christer Jarlås.

Tom Arnbom, rovdyransvarlig i Verdens naturfond (WWF) forteller at ni av ti voksne jerv dør som følge av ulovlig jakt i Jokkmokk kommune i Norrbotten. Altså dør kun en av ti en naturlig død i kommunen.