Hopp til innhold

Omid skulle egentlig ta bilde av nordlyset

I stedet fanget han trolig lysglimtet av 30 år gammelt «romsøppel» som brant opp i atmosfæren.

romsøppel Longyearbyen

Brennende romsøøpel over Hiorthfjellet ved Longyearbyen.

Foto: Omid Abolhasani

– Jeg så et rart lys på himmelen. Min første tanke var at det var et fly som hadde vært utsatt for en ulykke og som brant opp, men når den kom litt nærmere tenkte jeg at det var en meteoritt jeg så. Jeg hadde aldri sett noe sånt før, sier Omid Abolhasani til NRK.

Det var på kvelden søndag 12. oktober at Abolhasani pakket kameraet i bilen og kjørte inn i Adventdalen utenfor Longyearbyen for å ta nordlysbilder.

I stedet fikk han fanget noe helt annet på kameraet.

Lysglimtet var sterkt og lyste opp over Hiorthfjellet i rundt et minutt, og han klarte å ta to bilder av fenomenet.

Skapte debatt

Etter at Omid Abolhasani la ut de spesielle bildene på Facebook tok det ikke lang tid før både kommentarer og likes begynte å strømme inn.

Ifølge Svalbardposten, som først omtalte saken, spekulerte mange i hva lysglimtet kunne skyldes.

Var det lysrefleksonen fra en iridiumsatellitt, en meteoritt eller et fly?

Til avisa sier blant annet Dag Lorentzen ved Kjell henriksen-observatoriet at en meteoritt vanligvis ville ligge høyere opp på himmelen.

Abolhasani har vært i kontakt med norsk meteornettverk for å finne ut hva lysglimtet skyldes. Deres konklusjon er at det han har tatt bilde av er såkalt «romsøppel» som brenner opp i atmosfæren.

lysglimt longyearbyen2

Fotografen trodde først han hadde fanget et fly i brann.

Foto: Omid Abolhasani

Romsøppel fra Sovjet

Romsøppel er som regel utrangerte satellitter eller deler av bæreraketter som har fraktet satellitter ut i bane. De kan gå lenge i bane rundt jorda, før de brenner opp på vei ned.

I dag publiserte Norsk meteornettverk en artikkel på sine nettsider der de også mener de har funnet svaret på akkurat hva som tok fyr over Longyearbyen.

Det er nemlig trolig en del av bæreraketten som skøyt den sovjetiske satellitten Cosmos 1154 opp i bane i januar 1980.

beregninger viser at etter 35 år i bane rundt jorden, ville denne rakettdelen komme inn i atmosfæren lørdag kveld. Etter beregningene skulle romsøppelet tatt fyr over Mongolia eller Kina, men i stedet tok den trolig fyr over Svalbard.

Rakettdelen hadde en fart på om lag 8 km/s da den kom til syne og tapte raskt fart mens den delte seg opp i mindre deler 80–90 km over bakken. Det dreier seg om et objekt med omtrent samme størrelse og vekt som en gjennomsnittlig familiebil, står det i artikkelen.

Abolhasani komme opprinnelig fra Iran, men har bodd på Svalbard siden 2010. Han jobber til daglig på kaffebaren «Fruene», men bruker mye av fritiden sin på å ta bilder rundt Longyearbyen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark