Flere fjelloverganger er allerede stengte og kolonnekjørte, og ferger innstilte onsdag morgen.
Ekstremværet «Gyda» har begynt å ramme Norge.
Flere vil de neste dagene oppleve uværet på vinterveiene, og risikere å stå fast ved vegbommer og å kjøre i kolonne. Da gjelder det å ha fulladet batteri eller fylt opp med nok drivstoff.
Mange vil oppleve å måtte kjøre kolonne de neste dagene under uværet «Gyda». Da må kjøretøyet være forberedt med nok strøm eller drivstoff.
Foto: Jon Kenneth HeltneI Finnmark ble en småbarnsfamilie på fem stående fast i flere timer, da de skulle kjøre kolonne over Bakfjordfjellet med sin hybridbil.
– Etter tretti minutter i sneglefart fikk vi beskjed om at brøyteplogen hadde satt seg fast. Da sto vi fast en etter en i kolonnen, og måtte avvente i noen timer, forteller Christer Håkon Josefsen.
Småbarnsfamilien på fem ble stående flere timer i fjellovergangen før de kunne kjøre tilbake. Da gjaldt det for foreldrene å være kreativ med tre små barn, og løsningen ble musikk og nistespising.
Foto: CHRISTER HÅKON JOSEFSENFamiliefaren er lettet over å ikke eie elbil i denne situasjonen.
– Jeg ser for meg at hvis jeg hadde kommet til det fjellet der med tjue prosent igjen på batteriet og plutselig stått fast i tolv timer, så vet jeg ikke hvor trygt det er.
Men ekspertene er nødvendigvis ikke enig.
Det var iFinnmark som omtalte familiens kjøretur først.
– Lad før fjellovergangene
– Hvis man har hurtigladet en siste gang før man kommer opp på fjellet og har rikelig med strøm på batteriet, så kan man ha det behagelig og fint i en elbil, mener Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Nils Sødal forteller at Norge fortsatt mangler mange ladestasjoner for at målet for 2025 skal være realistisk.
Foto: NAFFor Nord-Norge sin del, er det ifølge Statens vegvesen 20 fjelloverganger. Ved åtte av disse er det ikke lademulighet i den ene eller begge av endene.
Det er dermed ikke mulig å starte alle kjøreturene over fjellene med fullt batteri.
Også Norsk elbilforening har som første grunnregel å ha et godt oppladet batteri før man legger ut på denne typen turer.
– Har vi ladeinfrastruktur som er god nok til å alltid gjøre det?
Ståle Frydenlund mener at det er fult mulig å ferdes med elbil, også i Finnmark.
Foto: Hanne Wilhelms / NRK– Det kommer selvfølgelig litt an på hvor du er. Det kan være strekninger som er mer utfordrende enn andre, men stort sett vil du klare å komme deg frem langs hovedveinettet i Norge, sier Ståle Frydenlund, seniorrådgiver og testansvarlig i Norsk elbilforening.
Han mener at også at lengst nord i landet, i Finnmark, er det fullt mulig å komme seg rundt med elbil.
– Men det er avhengig av at du har en moderne elbil med litt større batteripakke.
– Jeg vil ikke anbefale å legge ut på langtur i vintervær med en gammel elbil, men moderne elbiler som er utstyrt for å tåle vinteren, klarer fint en sånn tur.
Kan være en fordel med elbil i uvær
Nils Sødal i NAF trekker også frem at i noen tilfeller kan det være mer behagelig å bli stående fast med en elbil, enn en bensin- eller dieselbil.
– Bensin- og dieselbiler må skru av motoren hvis det fokker veldig mye snø, rett og slett for å ikke bli kullosforgiftet.
– En elbil har ikke det problemet, så da kan du faktisk ha varme i kupeen hvis du har rikelig med strøm på batteriet, sier Sødal.
Er det nok ladestasjoner til å ferdes trygt med elbil om vinteren?
Ville fortsatt vurdert elbil
Selv om trebarnsfamilien ble stående i fast i kolonnekøen i over to timer, skyr de ikke å skulle skaffe seg en elbil i fremtiden.
– Ville du vurdert å skaffe deg en elbil etter denne hendelsen?
– Ja, det ville jeg nok. Men jeg ville sørget for, når jeg dro på tur, at jeg hadde greit med kapasitet på batteriet, forteller Josefsen.