Hopp til innhold

Familie mistenkte koronasmitte – fikk ikke ta test

Da Alta-familien kom hjem fra ferie i Østerrike, ønsket de å bli testet for korona. Svaret fra helsesenteret var nei. Dagen etter ble de syke.

Alta helsesenter

Familien ble testet på Alta helsesenter nesten en uke etter at de kom hjem fra ferie og ba om å bli testet.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

– Jeg ble ganske irritert da vi ikke ble testet, sier mor i Alta-familien som ønsker å være anonym.

– Jeg følte at vi bor i et u-land. Vi har det stort sett bra, men jeg opplevde at vi ikke fikk hjelp når det virkelig gjaldt.

De kom hjem fra ferie i Østerrike forrige helg, og da de så at landet var blitt merket som et fareområde for koronasmitte, ba de om å bli testet på Alta helsesenter.

Svaret de fikk derfra var nei, og dagen etter begynte de å bli syke med halskløe og tørr hoste. Et av barna fikk feber og ble ganske dårlig med noe som lignet en kraftig influensa.

Reisefølget bekreftet koronasmittet

Alta-familien ferierte med en annen familie som bor sørpå. Disse begynte å bli syke allerede samme dag som hjemkomsten, og de ble testet etter et par dager. Torsdag kom resultatene av denne testen: De var smittet av koronaviruset.

– Da tenkte jeg: «OK – de vil ikke teste meg, men nå vet jeg i alle fall hva det er», sier moren.

Først fredag, når de har fått bekreftet at de har vært på ferie med andre som har blitt koronasmittet, så har Alta-familien blitt testet. Prøvesvarene foreligger i skrivende stund ikke.

Alta kommune opplyser på sine nettsider at 3-5 personer har blitt testet fredag, men at det foreløpig ikke er påvist noen i Alta med positiv koronasmitte.

Korona-testing

Alta kommune skriver på sine hjemmesider at de har kapasitet til å teste folk som har vært utsatt for smitterisiko, og som har symptomer.

Foto: Anders Fehn / NRK

Selv om hun ble irritert da de ikke ble testet, presiserer moren at hun ikke ønsker å klandre noen.

– Denne situasjonen har utviklet seg hver dag, og da vi kom hjem fra ferie var det ikke like strengt som det er nå, sier hun.

– Det verste er å begynne å klandre hverandre – vi er alle bare mennesker. Men vi må være bevisst, og ta vare på hverandre.

Frode Øvrejord, kommuneoverlege i Alta, sier at de ikke kan kommentere enkelttilfeller grunnet taushetsplikt, men at de forholder seg til nasjonale råd.

– På generelt grunnlag kan vi, basert på nasjonale råd, si at det ikke er anbefalt å teste personer uten symptomer.

– Dersom man har vært på reise utenfor Norden eller har vært i kontakt med personer som har fått påvist smitte, så skal vedkommende i hjemme-karantene i 14 dager for å sikre at de ikke har blitt smittet. Vedkommende skal ikke testes, skriver han i en e-post til NRK.

Var påpasselige

Moren opplever at familien nå blir godt ivaretatt av helsepersonell i kommunen, men hun ønsker likevel å fortelle om familiens opplevelser for å oppfordre folk til å ta ansvar.

Selv om man fortsatt ikke kan slå fast at det faktisk er koronaviruset Alta-familien har, så har hun likevel sett at det kan smitte veldig lett, fordi begge familiene i reisefølget var veldig forsiktige nettopp med tanke på smitte.

– Vi skjønner egentlig ikke hvordan noen kunne bli smittet. Vi var alle veldig påpasselige med håndsprit og å holde avstand til andre mennesker.

Hun tror derfor det kan være store mørketall rundt hvor mange som er smittet – også i Finnmark, hvor smittetilfellene har vært fraværende.

– Man kan virkelig ikke anta noe, for det ser ut som dette utvikler seg sinnssykt fort.

A computer image created by Nexu Science Communication together with Trinity College in Dublin, shows a model structurally representative of a betacoronavirus which is the type of virus linked to COVID-19, better known as the coronavirus linked to the Wuhan outbreak

Det er i skrivende stund nesten 900 personer smittet med koronaviruset i Norge, men ingen tilfeller har så langt blitt bekreftet i Finnmark.

Foto: NEXU Science Communication

Er blitt bedre

Moren forteller også at hun har kjent på dårlig samvittighet overfor de menneskene de var i kontakt med før de gikk i karantene – som de er i nå. Blant annet var barnet i familien i kontakt med venner, og en del av dem har også blitt syke etterpå.

Derfor har de gjort det de kan for å melde ifra til dem de har vært i kontakt med, for å gjøre sitt for å stanse eventuell videre smitte.

Heldigvis har de voksne i familien raskt blitt bedre fra sine symptomer, og selv om barnet fortsatt har feber, så er det ikke alvorlig.

– Vi tåler å bli syke. Men vi tenker mer på dem som ikke skulle tåle det like godt, sier moren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark