Fallteknikker skal redde studenter på speilglatt is

Språket og kulturen er ikke de eneste utfordringene for utenlandske studenter som kommer til Nord-Norge. Ved universitetet i Tromsø får studentene nå kurs i noe av det viktigste å beherske vinterstid. Nemlig å bevege seg på isen.

Fallekurs i Tromsø

Judogruppen i Tromsøstudentens idrettslag var vertskapet for kurset hvor studentene lærte seg hvordan man faller på riktig måte.

Foto: NRK

18 utenlandske studenter dukket opp på treningsrommet til TSI Judo på universitetet i Tromsø torsdag. En av dem var Caroline Adriaens fra Belgia.

– Jeg er ikke vant til mye is og snø. I Belgia har vi kanskje snø tre dager i året. Her i Norge er vi er et gjeng som ofte er ute på tur, og jeg er alltid den som faller. Derfor vil jeg gjerne lære meg hvordan jeg unngår å skade meg, forteller Caroline.

Hovedinstruktør for fallekurset er Svenja Rahn. Hun forteller at formålet med kurset er å lære studentene at det ikke er farlig å falle på isen.

– Jeg vet at det er mange utenlandske studenter som er ekstremt redde for å falle på isen. Noen er mest redd for å brekke noe, mens andre er utrolig redd for å skli under en buss eller ut på veien, forteller instruktøren.

Svenja er opprinnelig fra Tyskland, men har bodd i Norge i 14 år. Etter mange års erfaring både med judo og glatt is er hun er overbevist om at det er mulig å lære hvordan man faller på riktig måte.

– Det er absolutt mulig. Vi som holder på med judo praktiserer fallteknikk hver dag. Vi er derfor ganske vant til å falle og bruke det også utenfor treningsrommet. Jeg tror veldig mange vil ha svært god læring av dette.

Studenter får kurs i noe av det viktigste å beherske vinterstid. Nemlig å bevege seg på glatt is.

Vinteren i Tromsø er lang, og full av glatte veier. Derfor arrangeres det fallekurs for studentene. Foto: Dan Henrik Klausen.

– Rull som en banan!

Kurset starter med at studentene hopper opp og ned for å varme opp. Etter hvert går Svenja mer inn på selve kunsten om hvordan man faller riktig.

– Noe av det viktigste er at dere husker å puste ut når dere faller. Ikke hold pusten inne. Pust skikkelig ut, forklarer Svenja til studentene.

Instruktør Svenja Rahn

Instruktør Svenja Rahn synes det er viktig at studentene lærer riktig fallteknikk.

Foto: NRK

Hun forteller videre at det beste er hvis man klarer å lande på siden, istedenfor ryggen når man faller. Og at det er viktig å holde armene inntil kroppen, hvis ikke er det veldig lett å brekke noe.

– Prøv å tenk at du er en banan. Det beste er hvis du klarer å rulle som en banan, er budskapet fra instruktøren.

Underveis lærer studentene både hvordan de faller fremover, bakover og til siden. Caroline fra Belgia synes kurset er svært lærerikt.

– Det går bra så langt, og ikke minst er det veldig gøy. Jeg har lært hvordan jeg skal falle, og tror at jeg er ganske klar for en vinter i Tromsø, forteller Caroline før hun fortsetter med fallinga på de blå madrassene.

– Jeg er livredd hver gang jeg går ned bakken

Varvaka Alekseeva fra Russland hadde også funnet veien til fallkurset.

– Jeg trenger dette sårt. Hvor jeg kommer fra er det veldig flatt, mens her i Norge er det utrolig mange bakker og større sjanse for å falle. Jeg bor på toppen av en bakke og er livredd hver gang jeg skal gå ned den bakken.

Majed Abusalama er godt i gang med å lære seg den riktige fallteknikken. Da han hørte om kurset var han sikker på at det var en spøk, og dukket egentlig bare opp for å se hva det handlet om.

– Dette funker jo virkelig. Jeg trodde ikke dette var seriøst, men dette er jo viktig kunnskap. Jeg kommer fra Palestina og dette er første gangen jeg opplever snø. Jeg har allerede hatt noen møter med isen, så nå lærer jeg hvordan jeg unngår å skade meg.

Majed Abusalama

Majed Abusalama fra Palestina trodde først at kurset var en spøk, men lærte etter hvert noen viktige triks.

Foto: NRK

– Hvor er nordmennene?

Det var ingen norske studenter som møtte opp på fallkurset. Det synes Majed er dumt.

– Jeg har norske venner som stadig faller og slår seg på isen. Nordmenn ville nok også hatt god nytte av å være her. Hvor er de i dag?

Instruktør Svenja var svært fornøyd med kurset, selv om ingen norske studenter dukket opp.

– De som dukket opp har vært veldig flinke elever. Det har vært veldig morsomt rett og slett, forteller hun samtidig som hun legger til at det vil bli flere sjanser til å lære seg fallteknikk.

– Fallkurset kommer til å bli arrangert flere ganger utover vinteren av TSI Judo, sier Svenja til NRK.

Studenter lærer hvordan man faller riktig på isen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se Nordnytt med Sveinung Åsali