– Det sliter på alle når folk blir uten jobb

Om lag 50 personer i Havøysund møtte opp for å vise sympati for kystsamfunn, som står i fare for å miste mange arbeidsplasser.

Fakkeltog Havøysund

Fakkeltoget i Havøysund under tirsdagens aksjon.

Foto: Allan Klo/NRK

Aksjonen har fått navnet Finnmarkkystens venner. Det er for at det ikke skal være noe politisk i aksjonen sier Georg Mathisen, leder i Måsøy Arbeiderparti.

– Vi støtter opp om de aksjonene som har vært ifra Vardø til Hammerfest og derfor har vi kalt den for Finnmarkskystens venner, sier Mathisen.

Han forteller at det betyr mye å delta på en slik markering.

– Vi har kjent på kroppen flere ganger hva som skjer når fiskebruk blir lagt ned. Det sliter på alle når folk blir uten jobb, sier Mathisen.

50 personer møtte opp i fakkeltoget

Se video fra fakkeltoget.

Tror Måsøy er trygg

Selv om flere anlegg står i fare langs Finnmarkkysten frykter ikke Mathisen for nedleggelser i Havøysund.

– Måsøy kommune har tre bunnsolide bedrifter. Vi har Fjordlaks som ligger i Tufjord og på Ingøy som produserer klippfisk. Vi også Herman Eksport i Havøysund som er en stor klippfisk produsent og Tobø fisk som har en flott nisje på fersk filet. Så sånn det ser ut nå er vi veldig godt skodd på fiskeriene, forteller han.

Stig Meyer og Georg Mathisen

Leder i Havøysund Fiskerlag Stig Meyer, og Georg Mathisen, leder i Måsøy Arbeiderparti.

Foto: Allan Klo/NRK

Flere kan komme etter

Leder i Havøysund Fiskerlag, Stig Meyer, har sympati for de kystsamfunnene som står i fare for å miste mange arbeidsplasser.

– Vi har jo opplevd dette fra tid til annen, andre plasser på kysten. Det er jo i første omgang det at man har fått rettigheter der det følger med et samfunnsansvar og det prøver man nå å stikke i fra. Det er jo det som skjærer dypest, sier Meyer.

Meyer frykter at om Aker slipper fri fra leveringsforpliktelsene, kan det åpne for at flere gjør det samme.

– Nergård har også leveringsplikt hva skjer der i ettertid, kan man bare slippe dette å dra? Spør Meyer.