Færre på venteliste for lærlingplass

462 elever står på venteliste for å få lærlingplass, mens det fortsatt er mangel på lærlinger innenfor byggfag.

Geir Johansen

Geir Johansen droppet tannlegedrømmen og valgte å satse på byggfag istedenfor.

Foto: Dan Henriks Klausen / NRK

40 prosent av yrkesfag-elevene i Troms har til nå fått lærlingplass. Det er flere enn på samme tid i fjor. Likevel står 462 elever på venteliste, det viser en foreløpig oversikt fra Utdanningsetaten i Troms.

Mange om beinet

Fylkesutdanningssjef Sedolf Slettli, sier at Troms har de samme utfordringene som resten av landets fylker når det kommer til mangel av lærlingplasser, og at ikke alle som søker kan forvente å få plass i første omgang.

Helse, elektriker, og barne- og ungdomsfaget er de yrkene hvor flest elever nå står på venteliste.

– Det er positivt at færre står på venteliste sammenlignet med i fjor, og at det har blitt en økning i antall elever som søker seg til helsefag. Det er et yrke med et enormt behov for flere folk, sier Slettli.

Til høsten vil det være klart hvor mange som ikke får arbeidsplass for perioden, og derfor må vente med å fullføre lærlingtiden frem til de får et tilbud.

Elever som ikke får lærlingplass blir også tilbudt alternativer som å ta et 3. år på videregående skole. Mellom 100–200 elever får ikke lærlingplass umiddelbart.

– Er det noen yrkesfag dere ser kanskje ikke kan forvente å få lærlingplass til høsten?

– Elektrikerfaget kan få utfordringer. Men det varier fra år til år, så det vet vi ikke sikkert før til høsten. Ellers er det noen få fag som motormann og yrkessjåfør som vi enda ikke har fått læreplasser til, sier Slettli.

– Flere fag roper etter lærlinger

Trenger flere lærlinger

Selv om det er mange som sliter med å få lærlingplass, er det fagområder som har et stort behov for rekruttering.

– Innenfor bygg- og anleggsfagene er det skrikende behov for lærlinger, men de jobber godt med rekruttering, så jeg tror at den trenden vil snu, sier Slettlie.

Geir Johansen droppet høyere utdanning og begynte som tømrerlærling hos Byggteam i Harstad etter videregående.

Flere kunne gjort som Geir, sier daglig leder Hilde Lilleng ved Yrkesfaglig opplæringskontor. I Troms er det mangel på lærlinger innenfor bygg og anlegg. Bare i Harstad er det minst ti ubesatte lærlingplasser.

– De siste årene har vi sett at det er for få som søker til våre fag. Spesielt ser vi et stort behov for lærlinger innenfor byggfagene, sier hun.

Og utdyper:

– Vi har ledige lærlingplasser i tømrerfaget, i mur- og malerfag, stillasbygger- og glassfag.

Nyheter fra Troms og Finnmark