Evakuerte turfølge på Svalbard: Isbjørn rev i stykker teltene

Et fransk turfølge klarte ikke å skremme vekk isbjørnen som tok seg inn i teltleiren deres i Gipsvika på Svalbard. Ti personer måtte derfor evakueres natt til fredag.

Isbjørn Svalbard

– Dette er en hendelse som man kan forvente når man er ute på tur på Svalbard, sier sysselmannsførstebetjent, Vidar Arnesen.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Isbjørnen rev i stykker teltene, og tok for seg av maten som var der, sier sysselmannsførstebetjent, Vidar Arnesen.

Det var like etter midnatt natt til fredag at turfølget kontaktet Sysselmannen på Svalbard. De hadde da prøvd å skremme vekk isbjørnen med knallskudd uten hell.

– Så de måtte ta med seg det de trengte og evakuere når bjørnen ikke viste tegn til å stoppe. De klarte å holde en avstand på 150–200 meter mens isbjørnen romsterte i teltene.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

– Skremmende opplevelse

Sysselmannens mannskap ankom området med helikopter kort tid etter hendelsen ble meldt inn.

– Bjørnen ble skremt vekk av helikopteret, så da fikk vi ryddet ned leiren og tatt med oss viktige eiendeler som pass og penger.

Verken turfølget eller isbjørnen ble skadet.

– Men det har nok vært en veldig skremmende opplevelse for turfølget. Det kunne ha endt mye verre, men god håndtering på stedet førte til at det gikk veldig greit.

Turfølget hadde fått besøk av isbjørnen også tidligere på dagen. Også da tok bjørnen seg til rette ved teltleiren de hadde satt opp ved stranda. De klarte imidlertid å skremme bort bjørnen, før den returnerte rundt midnatt.

Isbjørn Svalbard

Turfølget forsøkte å skremme vekk isbjørnen med knallskudd. Først da Sysselmannen ankom med helikopter klarte de å skremme vekk bjørnen.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Kan ikke være helt trygg mot isbjørn på Svalbard

Arnesen sier dette bør være en påminnelse til andre som ferdes i utmark på Svalbard at man må være forberedt på isbjørnfaren.

– Dette er en hendelse som man kan forvente når man er ute på tur på Svalbard. Det er en reell bjørnefare her, og bjørnene kan være over alt. Det er ingen plass man kan være helt trygg mot isbjørn.

Derfor er det også et krav å ha med skremmemiddel for bjørn dersom man skal ferdes i utmark på Svalbard.

– Bjørnene er opportunister, og dersom de lukter mat vil de undersøke det nærmere. Noen bjørner lar seg skremme, mens andre gjør ikke det. Dette var en sånn type bjørn.

Arnesen understreker at turfølget i dette tilfellet ikke har gjort noe galt.

– De har forholdt seg til gjeldende regelverk og trukket seg tilbake, så verken personer eller bjørnen er blitt skadet i hendelsen.

Turfølget er nå innlosjert på hotell, og i løpet av dagen vil det gjennomføres en debrif.

Det var i Gipsvika turfølget måtte evakuere etter møte med nærgående isbjørn.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se Nordnytt med Sveinung Åsali 19:45

Se Nordnytt med Sveinung Åsali 19:45