Hopp til innhold

– Evakuering er juletradisjon i Longyearbyen

Jon Bautz og familien må nok en gang evakuere fra huset sitt i Longyearbyen på grunn av snøskredfare. Han håper huset blir tatt av skred denne gangen.

Veisperringer ved Sukkertoppen på Svalbard

Veien inn til området der boliger er evakuert er stengt. Fjellet Sukkertoppen hvor det flere ganger tidligere har gått skred i bakgrunn.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

– Vi har vært gjennom dette rundt 5–6 ganger tidligere. Evakuering er en juletradisjon i Longyearbyen, så vi har en bolig til som vi leier og kan flytte til i slike situasjoner, sier Bautz til NRK.

Torsdag kveld kom meldingen fra Sysselmannen om at det er besluttet evakuering og oppholdsforbud på grunn av dårlig vær med mye snø og vind. Totalt er det 25 leiligheter i det evakuerte området, men sju av dem er permanent fraflyttet.

Jon Bautz og familien må hvert år evakuere når snøen kommer. På grunn av snøskredfaren vil heller ingen kjøpe huset hans, og han ser seg nødt til å leie en ekstra bolig som familien kan bo i under evakuering.

– Det gir ikke økonomisk gevinst akkurat, men det er måten å gjøre det på for oss. Det er umulig å få tak i bolig i Longyearbyen om dagen, så vi tør ikke annet. Vi trenger et sted å være.

Jon Bautz foran huset sitt i Longyearbyen

Jon Bautz foran huset som må evakueres så snart snøen kommer. Dette er ved en annen anledning enn dagens evakuering.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Skaffer seg «evakueringsvenner»

Bautz forteller at mange ha fått seg «evakueringsvenner» etter flere runder med evakuering de siste årene.

– Men vi kan ikke bo på sofaen til venner i flere måneder. I fjor ble vi evakuert 17. desember og kunne ikke flytte tilbake før i begynnelsen av juni.

Det siste døgnet har det kommet mye snø, og det er meldt vind i området.

– I natt kom det mellom 25-30 centimeter snø som la seg til i fjellsiden på Sukkertoppen, som er over det aktuelle området som er evakuert. Vinden kan transportere snøen som har lagt seg på platåer, som kan føre til skred som truer bebyggelsen under, sier Ole Jakob Malmo, leder av politiavdelingen hos Sysselmannen.

Han kan ikke si noe om hvor lenge evakueringen opprettholdes.

Skredfaren vil ifølge NVE trolig ligge på faregrad 3, altså betydelig, de neste par dagene, med fare for naturlig utløste skred.

– Det vil være lett å løse ut skred for en skiløper eller snøscooter, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) torsdag.

Longyearbyen lokalstyre har opprettet boligkontor i biblioteket som rammede kan ta kontakt med.

– Veldig mange av de evakuerte her er forberedt på slike situasjoner og har egne avtaler med beredskapshjem de kan flytte til. De som ikke har slik avtale tar kontakt med boligkontoret som hjelper med sted å bo, sier Malmo til NRK.

Det vil bli gjort ny vurdering i beredskapsrådet fredag.

Skredfare og evakuering Svalbard

Området som er inne i det røde området er boligene som blir evakuert. Det er 25 boligenheter, men Sysselmannen har foreløpig ikke oversikt over hvor mange mennesker dette gjelder.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Håper huset forsvinner

Jon Bautz fikk beskjed rundt klokka 16 at de måtte være ute av huset før klokka 18.

– Det var ganske kort varsel, men vi har tjuvstartet fordi vi visste at det kom til å komme. Men jeg håper vi likevel får lov å dra tilbake om kort tid for å hente det vi ikke rekker å få ut nå.

Han beskriver evakueringsperiodene som en stressfaktor og et ork.

– Det er rart å si det, men jeg satser egentlig på at det går et skred nå som tar huset vårt slik at vi slipper dette igjen. Da får vi i hvert fall en klarhet, og slipper å flytte inn og ut. Da er huset borte og saken ute av verden.

I 2017 gikk det er stort snøskred som traff to leilighetsbygg. Ingen mennesker ble skadet.

19. desember 2015 gikk det et stort snøskred fra fjellet Sukkertoppen. En 42 år gammel mann døde i skredet, mens en to år gammel jente døde på sykehus dagen etter. Totalt ble ti hus ødelagt av snøskredet.