Etterlyser foreldrene til «mopedmafiaen»

Befolkningen i Alta føler seg terrorisert av mopedister som kjører i grupper på 15-20 personer. De kjører gjerne midt i veien, uten lys, og skremmer bilister av veien.

Mopedbilder

«Mopedmafiaen» i Alta kjører gjerne midt i veien, uten lys, og skremmer andre bilister av veien.

Foto: privat

Sjenerende mopedkjøring og mopedbråk i natten er nokså vanlige fenomen i småbyer og tettsteder. Men i Alta kan man si at det har tatt helt av.

«Mopedmafiaen» sier folk i byen om mopedistene som kjører på E6 i grupper på 15-20 personer. Skiltene på mopedene skal være oppbrettet for å skjule identiteten til førerne.

Ifølge øyevitner, kjører de ofte tre i bredden, mange uten lys på kjøretøyet, de steiler og foretar farlige forbikjøringer. For ikke å snakke om at de vekker både småbarn og voksne som bor nær veien.

En politimann i sivil, som forsøkte å holde igjen en av mopedistene i helgen, fikk håndleddet sitt brukket, skriver iFinnmark som omtalte denne saken først.

Politiet om mopedmafiaen

Politiet ber publikum om hjelp til å finne mopedistene.

Foto: Finnmark politidistrikt

Råkjøring i Alta

Mopedkjøringen har vekket engasjement i lokalbefolkningen som i tillegg til å melde fra til politiet, har funnet frem kameraene sine.

Foto: privat

Klagestorm til politiet

I helgen gikk Finnmark politidistrikt ut med en oppfordring til folk angående mopedkjøring i Alta: Politiet ønsker tips og bilder fra publikum, skrev de på sin Twitter-konto på lørdag. Responsen lot seg ikke vente på.

Før dagen var omme, hadde det kommet inn flere henvendelser enn politiet hadde kapasitet til å registrere.

– Mopedkjøringen til ungdommene i byen har vært et gjennomgående tema i 30 år, men helgens hendelser har vi ikke sett maken til. Det sier litt at vi ikke maktet å loggføre alle henvendelsene som kom, sier Svein Tore Nilsen, lensmann ved Alta lensmannskontor.

Svein Tore Nilsen

Lensmann Svein Tore Nilsen mener foreldrene til mopedistene må komme på banen.

Foto: Erik Lieungh

Foreldre applauderer

Mopedistene kan risikere bøter og fengsel. Lensmann Nilsen forteller imidlertid at politiet ikke kan få bukt med problemet på egenhånd.

– Mor og far må inn i bildet og lære ungene folkeskikk. Det offentlige kan ikke ta hånd om dette. Oppdragelsen må begynne hjemme. Mine kolleger opplever at foreldre applauderer det ungene har gjort. Da er det vanskelig å nå frem, forteller lensmannen.

Barn gjør dumme ting, det må foreldrene snart ta konsekvensene av, legger han til.

– Veldig skummelt

I politiloggen omtales mopedister som kjører mot motgående trafikk på E6. De tar også flere turer innom parkeringsplasser for å kjøre i sirkel, spinne på hjulene og steile.

Flere bilister skal ha blitt presset ut av veien i møte med mopedistene. Nordlys intervjuer en av dem, som beskriver situasjonen slik: – Det var ikke bare litt skummelt, men veldig skummelt.

Mopedkjøringen har vekket engasjement i lokalbefolkningen som i tillegg til å melde fra til politiet, har funnet frem kameraene sine. Flere skiltnummer skal ha blitt notert og registrert av vitner, og politiet er i gang med etterforskningen.