Etterforsker dieselsøl ved Svalbard

Sysselmannen etterforsker nå et utslipp av diesel utenfor Ny Ålesund på Svalbard.

Oljeutslipp Svalbard

Flere slike punktvise diselflak fant sysselamannen utenfor Ny Ålesund i dag.

Foto: Arild Lyssand

Etter å ha fått meldinger om at det lå flere flak med diesel i havet utenfor Ny Ålesund, dro sysselmannen tirsdag ut med helikopter for å sjekke dette.

Forklaring fra skipper

Ny Ålesund

I dette området ved Ny Ålesund fant sysselmannen flere flak med diesel i havoverflaten.

Foto: Arild Lyssand, Sysselmannen

Nå etterforsker de et konkret skip som skal stå bak utslippet. Ifølge kapteinen på skipet kommer dieselen fra en vanntank om bord som ble spylt på havet.

– Vi har vært om bord og fått en forklaring på hva har skjedd. Det vil bli registrert en straffesak på dette, sier sysselmannsbetjent Arild Lyssand.

Mindre utslipp

Det er ikke uvanlig at skip slipper ut innholdet fra skittenvannstanker på havet. Likevel er det ifølge miljølovgivingen ikke tillatt å slippe ut diesel. Likevel understreker sysselmannsbetjenten at det er snakk om et mindre utslipp.

– Det ser ofte mer alvorlig ut enn det det egentlig er. Det skal lite olje til for å dekke et stort område. Ifølge skipperen er det snakk om mellom en halv og en liter olje som er sluppet ut, forteller Lyssand.

Til tross for det relativt beskjedne utslippet kan nå skipets kaptein bli straffet. Påtalejuristen hos sysselmannen skal nå vurdere om skipperen skal straffes.

Ny Ålesund