Et slitsomt ritt

Men ingen vet helt hvordan slike påkjenninger påvirker kroppen.

Video nsps_upload_2009_7_22_11_42_0_1070.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det er liten tvil om at å sykle 632 km i ulendt terreng er slitsomt, og det blir ikke bedre med få timers søvn mellom slagene.

Dette er realiteten for syklistene under Offroad Finnmark.

Med unntak av tre obligatoriske totimerspauser kan rytterne selv velge når og hvor mye de vil hvile, og det har ikke blitt mange timers søvn på de tøffeste rytterne.

Rittets lege, Bjarte Skille, har rytterne inne til legesjekk to ganger i løpet av rittet. Så langt har det ikke vært noen store skader.

– Det er nok søvnmangel som preger dem mest, men selvfølgelig merker de det også på kroppen. De fleste har vel litt vodt over det hele, men de fleste har vært i overraskende bra form.

Forsker på rytterne

Under årets ritt blir det tatt jevnlige blodprøver og pulsmålinger av rytterne. Dette er et tverrfaglig samarbeidsprosjekt der ansatte ved Høgskolen i Finnmark og lege Bjarte Skille har som mål å finne ut hvordan en slik ekstrem anstrengelse påvirker både den fysiologiske og psykologiske tilstanden til utøverne.

– Vi måler melkesyren for å se hvor fyskisk belastende dette er, og få noen objektive data på det. Vi vet rett og slett ikke hvordan slike påkjenninger påvriker kroppen, og det håper vi å finne ut ved hjelp av disse prøvene, sier Skille.

Rytterne ble også testet et par dager før rittet, og vil bli testet igjen etter rittet for å se om det har blitt noen endringer.

ALT OM: Offroad Finnmark

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark