Er lei av Russland-kritikk – bygger kopi av Bolsjoj-teatret i Kirkenes

Reiselivsgründer Kåre Tannvik er lei av kritikken som hagler mot Russland i vestlige medier. Nå skal han bygge en kopi av det verdenskjente Bolsjoj-teatret – i Kirkenes, like ved grensa til Russland.

Kåre Tannvik og The Russian House

Siden 2005 har Malmklang-bygget i Kirkenes vært stengt etter en brann. I fjor fikk Tannvik opsjon på å kjøpe det av kommunen. Det gjenstår mye arbeid, men Tannvik håper å ha sitt russiske hus klart for besøkende neste sommer.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Går alt etter planen vil Kåre Tannviks The Russian House stå klart om ett år.

– Hva er det vakreste? Når man ser på Russland i dag er det kun snakk om atomraketter, stridsvogner, våpen og parader. Hva er det helt motsatte? Jo, det må være russisk kunst og kultur. Så det er jo det som er utgangspunktet for denne ideen, sier Tannvik til NRK.

Bolsjoj-balletten

Bolsjoj-teatret i Moskva er et av verdens mest kjente teater og huser det verdensledende ballettensemblet.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Kostnad: Over 20 millioner kroner

I et gammelt teaterbygg midt i Kirkenes sentrum skal reiselivsgründer og snøhotell-eier Kåre Tannvik realisere en livslang drøm. The Russian House skal huse det beste fra Russland; ballett, musikk og litteratur. Det blir revolusjonshistorie og samtid.

Denne våren har han jaktet på investorer og innovasjonsstøtte. Prosjektet har en totalkostnad på over 20 millioner kroner.

Går alt etter planen starter Tannvik byggingen av det 700 kvadratmeter store russiske hus om noen uker. Målet er at Svanesjøen og Tsjajkovskijs udødelige musikk skal rulle over storskjermen neste sommer, mens publikum får servert russiske signaturretter, øl og vodka.

En kopi av Bolsjoj

Og ingenting er overlatt til tilfeldighetene i Tannviks russiske hus:

«Det lille teater» i Kirkenes skal se helt likt ut som sin bror i Moskva; med balkonger, tsar-losje, rosa vegger, stukkatur med gull på alle vegger og lysekroner i krystall. Tregulvet skal importeres fra Russland.

– Du må snakke russisk for å få mat her. Alle gjestene får utdelt en ordliste med de viktigste russiske ordene som «øl», «mat» og «hvor er toalettet». Betjeningen snakker bare russisk, og klarer du ikke kommunisere på russisk, får du ikke servering, sier Tannvik.

– Her skal folk få en opplevelse av hvordan det er å være i Bolsjoj-teatret i Moskva.

Bygger russisk hytte

I øverste etasje skal det bygges en russisk hytte, en datsja. Hytta kjøpes i Russland, plukkes ned bit for bit og settes opp igjen i Kirkenes.

Kåre Tannvik

I det gamle Malmklang-bygget i Kirkenes vil Kåre Tannvik bygge sitt russiske hus.

Foto: Amund Trellevik/NRK

I kjelleren skal Den røde bar bygges. Gjennomgangstema er den kaotiske revolusjonstiden for 100 år siden. Lenin og hans bolsjeviker skal dekorere vegger sammen med kommunistiske slagord og flagg.

I baren blir det servert russiskimportert øl og vodka.

– Er dette et fredsprosjekt?

– Ja, klart det. Dette er et prosjekt som er blitt framprovosert av en del norske politikere, som Børge Brende, Ine Eriksen Søreide og statsminister Solberg, der man snakker om en fullstendig endret sikkerhetspolitisk situasjon – som er mildt sagt tullprat, sier Tannvik og legger til:

– Dette prosjektet er en motkonjunktur til vestlig propaganda og galskap i måten man reagerer på overfor Russland.