Odd Steinar ble frikjent for gigantras: – Føler meg likevel straffet

Odd Steinar Høyvik kommer aldri til å glemme dagen da enorme jordmengder raste ut i Lyngen. Til tross for at han er frikjent for skyld og ansvar for raset, føler han seg straffet, og flytter nå fra hjembygda.

Odd Steinar Høyvik

Odd Steinar Høyvik har vært i retten flere ganger

Foto: NRK

– Det har vært ei tung tid. Jeg føler meg som syndebukk, sier Høyvik til NRK.

Den 3. september 2010 var Høyvik i gang med utfylling av steinmasser i Solhovfjæra i Lyngen i Troms. Han hadde jobbet i flere år med å finne seg tomt til transportbedriften.

– En veldig fin dag

Planen var oppstillingsplass for lastebiler med vaskehall og verksted.

– Det var en fin dag. En veldig fin dag faktisk. Det var fredag, og jeg hadde kjørt det siste lasset og stoppet for å ta helg. Så fornemmet jeg en sånn rar følelse i bakken. Og da jeg da snur meg ser jeg området nedenfor begynner å sige nedover i havet. Da var det bare å springe.

Se Odd Steinar Høyvik fortelle om tiden etter Lyngen-raset: (les mer under videoen).

Odd Steinar Høyvik

Foto: NRK/Dan Henrik Klausen/Sanne Lier. Redigering: Dan Henrik Klausen.

Glad for at ikke liv gikk tapt

Noen sekunder senere feide et kvikkleireras med seg tre hus og store mengder jordbruksareal var på hele 22.000 kvadratmeter.

Det tilsvarer mer enn tre fotballbaner. En person i det ene huset ble skadd.

– De første dagene etterpå var jeg bare i sjokk, og egentlig glad for at det ikke gikk menneskeliv, sier Høyvik.

– Ingen lett situasjon

Høyvik har vært i flere rettsrunder tiltalt for å ha dumpet steinmasser uten tillatelse. Han er så langt frikjent både for erstatningsplikt og skyld i saken.

Men lyngsværingen føler seg likevel straffet for det som skjedde for snart fire år siden.

– Man får et erstatningskrav på nærmere 80 millioner kroner hengende over seg, og risikerer å miste alt man har jobbet og slitt for hele sitt voksne liv, og man får ingen hjelp fra banker. Jeg får beskjed om at jeg må rydde opp i erstatningskravet. Det er ikke noen lett situasjon, sier Høyvik.

(Les mer under bildet)

Hus i Lyngen taues inn

Dette huset måtte taues inn etter at jordraset feide det med seg 3. september 2010. Totalt ble tre hus tatt i raset. Én person kom til skade.

Foto: Eskil Mehren

Flytter fra Lyngen

Nå er Høyvik i Fredrikstad. Dit skal han flytte, og han tar med seg bedriften sin. Han føler seg uthengt som syndebukk i kommunen.

– Jeg synes det er synd at Odd Steinar føler at han ikke er ønsket i kommunen. Jeg ønsker så absolutt at han skal fortsette å drive næringsvirksomheten sin her, sier ordfører i Lyngen, Sølvi Jensen til NRK.

Lyngen kommune ble også frikjent for både skyld og erstatningsansvar for raset. Nå har påtalemyndigheten anket skyldspørsmålet til Høyesterett.

– Jeg har tålt det

Om saken kommer opp for retten, risikerer Høyvik å bli dømt. Han ser uansett frem til å bli ferdig med saken, som har vært en enorm påkjenning.

– Det var kanskje greit at det var meg. Jeg har jo tålt det på et vis. Det er ikke sikkert at noen andre hadde gjort det.