Fortsatt ingen løsning på lakserømmingen

Politiet har fortsatt ingen mistekte i saken om lakserømminga i Alta, men håper nye vitner og DNA-prøver skal gi resultater.

laks
Foto: Terje Marøy / Scanpix

Det har dukket opp nye vitner under politiets etterforskning om lakserømminga i Alta. Vitnene skal avhøres av politiet, men foreløpig er ingen mistenkt i saken.

Det er fortsatt uklart hvor ti til femten tusen oppdrettslaks rømte i Altafjorden i slutten av april.

Politijurist ved Vestfinnmark politidistrikt Thomas Darell forklarer at det er en utfordring å komme frem til en løsning på saken.

– Vi vet av erfaring at om ingen melder seg og vi ikke finner noen hull i merdene så er det svært vanskelig å finne ut hvem som står bak. Det er et lite puslespill, sier han.

Tillot garnfiske

Her røsker de rømt oppdrettslaks ut av fjorden.

Fisker rømt laks. Foto: Kai Erik Bull

Fylkesmannen i Finnmark ga rett etter rømmingen tillatelse til å fiske med settegarn og drivgarn i tre dager. Den store risikoen er at oppdrettslaksen skal gå opp i Altaelva og gyte med villaksen, noe som er svært ugunstig for genetikken til laksen.

Fiskeridirektoratet har tidligere meldt at grundige undersøkelser skal gjøres på de mange merdene i Altafjorden, og på lakseslakteri som får fisk ifra hele Vest-Finnmark.

– Det viktigste nå er DNA-prøvene som politiet ennå ikke har fått svar på, sier Darell.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali