En tredje person pågrepet i forsvinningssaken i Balsfjord

41 år gammel mann pågrepet i Tromsø torsdag kveld.

Politi

Rundt ti polititjenestemenn var torsdag i Balsfjord i forbindelse med forsvinningssaken.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Klokka 17 torsdag kveld pågrep politiet en tredje person i Vålnes-saken.

– Personen er hjemmehørende i Tromsø og ble pågrepet i sitt hjem utenfor byen. Den pågrepne er en bekjent av Per Vålnes og de to som er siktet for drap eller medvirkning til drap, sier regionlensmann i Bardu, Målselv og Balsfjord, Andreas Nilsen til NRK.

Nilsen sier at den pågrepne mannen er 41 år gammel.

– Han blir ikke avhørt før fredag, sier lensmannen til NRK.

Den tredje pågrepne personen er også siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Se TV-innslag:

Tre personer er nå pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap etter at Per Vålnes forsvant i desember 2011. Han er fortsatt ikke funnet.

Huset der Per Vålnes bodde. Der bodde også den drapssiktede kvinnen og etter hvert også den ene siktede mannen som ble hennes samboer. Foto: NRK.

41-åringen ble pågrepet uten dramatikk, og Nilsen sier til NTB at han ikke utelukker at det kan bli flere pågripelser i saken.

Den tredje pågrepne personen skal være en bekjent av både Per Vålnes og det siktede kjæresteparet.

Andreas Nilsen

Lensmann Andreas Nilsen og hans tjenestemenn har foreløpig pågrepet og siktet tre personer i forsvinningssaken. Han utelukker ikke at det kan bli flere pågripelser i saken.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Forsvant i fjor

50 år gamle Per Vålnes ble meldt savnet av sin samboer 1. desember i fjor. Siste gang andre vitner har sett Vålnes i live var på 50-årsdagen hans fire dager tidligere, i parets hjem på Sagelv i Balsfjord kommune.

I nesten ett år har saken blitt etterforsket som en forsvinningssak med få spor. Per Vålnes er ikke funnet, men forsvinningen etterforskes nå som et mulig drap.

Onsdag ble den tidligere samboeren til Vålnes pågrepet og siktet i saken. Den 40 år gamle kvinnen er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap. Torsdag ble hennes nye samboer, en 39 år gammel mann fra Balsfjord, pågrepet og siktet for det samme som kvinnen.

SE VIDEO: Alex Jakobsen forteller om sin venn Per Vålnes som har vært savnet siden desember i 2011:

Alex Jakobsen forteller om sin venn Per Vålnes som har vært savnet siden desember i 2011.

Alex Jakobsen om sin venn, savnede Per Vålnes. Foto og intervju: Kaspar Fuglesang, NRK.

– Overrasket, men vil belyse

Ulf Hansen er advokaten til 39-åringen som er siktet:

– Min klient er overrasket, og han stiller seg uforstående til at han er siktet i saken. Men han sier at han vil bidra til å belyse saken, sier Hansen til NRK.

Nå bekrefter politiet at både naboer i Storsteinnes og politiet har reagert på samboerskapet som oppsto etter at Per Vålnes forsvant.

– Det nye samboerskapet har vart i mange måneder, og flere har reagert på det, opplyste regionlensmannen på pressemøtet i Tromsø torsdag ettermiddag.

Hus

Huset der det siktede kjæresteparet bor i Balsfjord.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Avhører tidligere avhørte

– Vi fokuserer nå på å avhøre de siktede og vitner, og også vitner som vi har avhørt før. Vi har dessuten fått flere tips fra publikum siden pågripelsen i går. Og hvis det er noen der ute som vet mer så vil vi gjerne ha kontakt med dem. La politiet avgjøre om det er viktig informasjon eller ikke, sier Nilsen til NRK.

Torsdag kveld ble det kjent at politiet vil kreve at det pågrepne kjæresteparet i fredagens fengslingsmøte får fire ukers varetektsfengsling i Nord-Troms tingrett – to av ukene i full isolasjon. Den tredje pågrepne personen kan også bli fremstilt for varetektsfengsling.

– Avhengig av hva han sier, vil vi ta stilling til om han skal fremstilles for varetektsfengsling. I så fall vil det skje fredag, sier Nilsen.

Barnevernet har barna

Politiet i Troms har hatt taktisk hjelp fra Kripos siden april i år.

Onsdag kom det også teknikere fra Kripos som sammen med politiet i nords egne etterforskere skal hjelpe til med den tekniske delen av etterforskningen. Boligen til de siktede ble torsdag saumfart både innendørs og utendørs på jakt etter spor i saken.

Per Vålnes og samboeren hadde to barn sammen som nå er tatt hånd om av barnevernet.

Montasje

Bilen til Per Vålnes (bildet) ble funnet forlatt ved en rasteplass på E8 i Lavangsdalen i desember i fjor.

Foto: NRK/Privat

Få spor

Fire dager etter at Per Vålnes forsvant ble bilen hans, en hvit VW transporter, funnet ved en rasteplass i Lavangsdalen ved E8 i Troms.

Det eneste man fant etter svært omfattende søk var bilnøklene.

Nordlys skriver at den siktede 39-åringen var en av seks personer som var til stede under 50-årsdagen til Per Vålnes. Han er opprinnelig fra Hallingdal, men flyttet til Balsfjord etter en periode i Finnmark. Per Vålnes drev hundeoppdrett sammen med sin nå drapssiktede samboer.