En person er mistenkt for å ha tent på bygård i Tromsø

Seks personer fikk røykskader etter brann i en bygård i Tromsø sentrum. To av dem ble sendt til sykehus med røykskader. Politiet har pågrepet en mann i 20-årene som er mistenkt for å ha satt fyr på bygget.

Brann i Grønnegata i Tromsø

Det var kraftig brann i Grønnegata 103 i Tromsø sentrum natt til mandag. Totalt 17 personer ble evakuert, og to personer ligger på Universitetssykehuset Nord-Norge med alvorlige røykskader.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– På bakgrunn av opplysninger vi har fått på stedet er en person innbrakt til politistasjonen, mistenkt for å ha satt fyr på bygget. Vi skal jobbe videre og undersøke rundt det, sier operasjonsleder Per Arve Aas til NRK.

Operasjonslederen sier avhør av den mistenkte og andre involverte, og undersøkelser vil bli avgjørende i etterforskningen for å fastsette brannårsaken.

Alle beboere er gjort rede for og brannen er slukket. Det jobbes nå med å lufte ut og kjøle ned bygningen.

– Det blir nok jobbet utover natta, og det må forventes vannskader som følge av slukningsarbeidet, sier Aas.

Rundt klokka 23.30 rykket nødetatene ut etter melding om røykutvikling fra en leilighet i bygget. Det ble raskt avklart at det var full brann i øverste etasje, som etter hvert spredte seg videre i bygget.

– Tromsø Brann og Redning gikk inn med røykdukkere og gjennomsøkte for personer. Tre personer er sendt til sykehuset fordi de ble eksponert for røyk.

Ca. 00.30 ble brannen slukket.

Mandag morgen opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge at tilstanden er alvorlig, men stabil for én av de skadde etter brannen. Den andre personer har lettere røykskader.

SE VIDEO AV BRANNEN:

FOTO: Daniel Lilleeng

Kommunen har ordnet overnatting til beboerne

15 beboere og to ansatte ble evakuert som følge av brannen i Grønnegata 103 i Tromsø sentrum. Grønnegata 103 er et tilbud drevet av Tromsø kommune til personer med rus- eller psykiatriske problemer.

– Kommunen har skaffet beboerne bolig for natta. Noen har vel ordnet seg selv, men resten har kommunen ordnet overnatting til, sier operasjonsleder Per Arve Aas like før klokka 02.

Arne Solheim, som er avdelingsleder for Grønnegata 103 bekrefter at alle beboerne er tatt hånd om.

– Noen er plassert midlertidig på permsenter, og andre har ordnet seg overnatting privat. Vi jobber nå med boligsjefen for å planlegge hvordan vi skal finne mer permanente løsninger, sier Solheim til NRK.

Grønnegata 103 huser 12 leiligheter, seks midlertidige boliger og et natthjem med seks sengeplasser. Solheim vet ikke hvor store skader det er på bygget da NRK prater med han natt til mandag.

– Vi får ikke komme inn der nå, men det er et bygg som er godt sikret med blant annet brannceller. Jeg vil berømme nattevaktene som klarte å evakuere raskt. Vi har hatt debrief med dem, og alle blir ivaretatt.

Brann i Tromsø
Foto: Fabian Ubeda / NRK

Kjente sur røyklukt

Mikael var en av de 15 beboerne som befant seg i bygningen da det startet å brenne. Han var i etasjen under da han hørte brannalarmen.

– Det går falske brannalarmer titt og ofte, jeg har hørt den alarmen flere titalls ganger. Jeg reagerte derfor slik jeg alltid har gjort, jeg gjorde ingenting, fram til jeg plutselig kjente en sur røyklukt, forteller han til NRK.

Kort tid etter hørte han folk som begynte å rope, og han kom seg etter hvert ut av bygningen uten skader.

Fred Johnsen

Innsatsleder i brannvesenet, Fred Johnsen, utenfor bygningen som brant natt til 13. mai i Tromsø.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Fred Johnsen, innsatsleder i brannvesenet sier det var en ganske intens varme som møtte dem da de kom til stedet. På grunn av automatisk alarm fra systemet i Grønnegata 103 var de allerede på vei da telefonene kom inn.

– Da vi kom var det full fyr i fjerde etasje og mye røyk i korridorene. Bygget ble evakuert raskt, og det samme ble nabobygget. Der kunne folk etter hvert flytte inn igjen, mens her må vi bruke en del tid for å kjøle ned bygget.

Han sier det er for tidlig å si hvor store skader bygget har fått, men han vil tro det tar en stund før det er beboelig igjen.

Etterslukking i Grønnegata i Tromsø

Brannvesenet vil gjennom natta jobbe med å redde verdiene som er igjen, i tillegg til å lufte ut og kjøle ned bygget.

Foto: Fabian Ubeda / NRK