Hopp til innhold

En fremragende forsker

Inger Torhild Gram får prisen som årets internasjonale fremragende forsker.

Inger Torhild Gram
Foto: Kristine Østvold / NRK

 

På fagspråket heter det at hun får prisen for sitt arbeid innen epidemiologi og klinisk forskning på kreftsykdommer. For oss betyr det at hun blant annet har sett en klar sammenheng mellom røyking hos kvinner og brystkreft.

Det er "International Research Promotion Council" som har utnevnt professor Gram til årets fremdragende internasjonale forsker. 15. juni deles den ut i Tromsø og gjestelisten er lang.

Har så mange å takke

- Jeg har så mange å takk for denne prisen og akkurat nå sender jeg ut invitasjoner. Det er travelt, men morsomt, sier Gram. Hun ler mye og gleder seg over prisen.

- Det var helt uventet, men fryktelig morsomt, sier hun. Dette betyr at forskningen ved Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge blir lagt merke til ute i verden.

Røykegeneral

29. mai i 2003 ble Universitetssykehuset i Nord-Norge en såkalt røykfri arbeidsplass. - Dette betyr at de ansatte ikke skal røyke mens de er på jobb," - sto det i styrepapirene.

Professor Inger Torhild Gram som var en av pådriverne - skiftet kallenavn fra Margrethe Munthe til Røykegeneralen.

-Jeg kom tilbake fra studier i USA og var sjokkert over at det fortsatt var lov å røyke inne på universitetet og sykehuset. Det var mange som mislikte arbeidet for å få sykehuset røykfritt og jeg var glad hodet vokste ut igjen etter all kjeften jeg fikk, sier hun.

Kjent i hele verden

Arbeidene til Gram er oversatt til de fleste språk og hun regner med at mange kolleger også fra andre land kommer til festen.

- Jeg synes det er morsomt at artiklene kan leses ikke bare på engelsk og norsk, men også på for eksempel nederlandsk.

Kampen mot røyken

Kampen mot tobakken er om ikke helt over så i alle fall godt kjempa i Europa. Men det som tobakksindustrien gjør i u-land og Øst-Europa er svært alvorlig, mener Gram.

- Ja de dumper priser på tobakk for at barn og ungdom skal bli avhengige og vi ser allerede en sterk økning i lungekreft blant kvinner i Polen og Ungarn.