Hopp til innhold

– En bagatell mørkla Nord-Norge

Brudd i en bolt var skyld i at nesten hele Nord-Norge i timesvis ble fri for strøm torsdag kveld. Svakhet i samme type bolt, førte også for ett år siden til omfattende strømbrudd.

420kV kraftlinjer

Brudd i en bolt førte til at 420-kilovoltslinja til Nord-Norge ikke lenger kunne forsyne Troms og Finnmark med strøm.

Foto: Statnett

Det var torsdag ettermiddag at hovedkraftledninga til Nord-Norge ramla ut. Bortsett fra Øst-Finnmark, ble alle nord for Narvik uten strøm. Tromsø med sine 72.000 innbyggere, var lengst uten strøm.

Strøm

Nord-Norge ble torsdag mørklagt på grunn av en pinlig bagatell, mener direktøren for Alta Kraftlag.

Foto: NRK

Årsaka til det nær fem timer lange strømbruddet, var brudd i hovedkraftledningen til Nord-Norge mellom Ofoten og Kvandalen. Mens det kraftige uværet fikk skylda, var det en bagatell som utløste kaoset.

Brukket bolt

– Det var en brukket bolt som var årsaken til problemet, bekrefter informasjonssjef i Statnett, Berit Erdal og legger til:

– Den samme feilen hadde vi under uværet ifjor på samme tid.

Det ble lokalisert feil på Statnetts kraftlinje mellom Sildvik og Kvandal, samt feil i Ofoten stasjon.

– Granskning i ettertid må vise hva som er skyld i at den samme feilen gjentar seg, sier Erdal.

– Bagatell

Per Erik Ramstad

Per Erik Ramstad, direktør i Alta Kraftlag.

Foto: André Bendixen

At en enkelt bolt ryker og dermed setter strømnettet til to fylker ut av drift, får direktør Per Erik Ramstad i Alta Kraftlag til å riste oppgitt på hodet.

-Det høres ut som å være en forholdsvis liten sak. Jeg vet jo ikke noe om dette konkret, men det vi ser er at nettet er så hardt belasta at det skal en forholdsvis bagatellmessig sak til for å legge hele Nord-Norge svart.

Ramstad mener dette handler om drift og vedlikehold.

– Det handler om å ha kontroll på de anleggene man har. Jeg hadde i alle fall syntes det hadde vært en pinlig sak om dette hadde vært mitt ansvar, sier kraftlagsdirektøren.