Hopp til innhold

Sjekk elgkua som kjemper seg tilbake til kalven sin

Elgkua skulle drikke litt av elva da isen brast under henne. Kampen for å komme seg tilbake til kalven sin, ble lang og utmattende.

– I 80–90 prosent av tilfellene klarer ikke en elg å komme seg opp igjen. Isen er glatt og elgen har klauver. Det er ikke det beste redskapet. Bare i vinter har vi måttet redde tre elger opp av isen på, forteller leder Jan Oddvar Eriksen i Ettersøksringen for Senja og Sørreisa.

Det var Erik Bjørkeng og kameraten Rolf Sagmo som tirsdag denne uka oppdaga elgkua og kalven som gikk langs elvebredden, like ved E6 i Bardu. De stoppet bilen for å knipse et bilde.

Men så ble de sittende og følge med, for elgkua gikk nervepirrende nært kanten. Bjørkeng begynte å filme.

Kalven holdt seg hele tida lenger inn på land enn moren.

– Så bøyde kua seg ned for å drikke, og da brast isen under henne og hun sklei ned i elva, forteller Bjørkeng.

Dermed starta en flere minutter lang kamp for å komme seg opp på land igjen.

– Det ble veldig spennende å følge med. En stor opplevelse, som endte godt.

Må over elva

Etter å ha vinteren i de to innlandskommunene Målselv og Bardu, er det mange elger som i disse dager starter trekket tilbake mot kysten. Da må de forsere de store elvene enten de vil eller ikke. Men ifølge Bjørkeng var det ikke det som var elgkuas intensjon her.

– Da hadde den visstnok kommet til å svømt utover, og da ville kalven ha kommet etter. Nå svømte den inntil kanten hele tida, og det var tydelig at den ville opp på land, sier han.

Jan Oddvar Eriksen, som har studert videoen, sier elgkua ser ut til å være i godt hold. Sjøl om det har vært en snørik vinter, har den hatt god tilgang på mat. Mest sannsynlig er den også med kalv. En eller to stykker som ser dagens lys i mai eller juni.

Elgredning

Brannmannskap stiller opp når elg går gjennom isen. Dette er ved Rossfjordvatnet i Senja kommune i slutten av april.

Foto: Thorvald Pettersen

– Hadde den vært avmagret, slik vi ser at mye av elgen ved kysten er, hadde den aldri klart disse brasene, sier han.

I hele vinter har isen vært dårlig mange steder. Dermed har det blitt mange redningsaksjoner. I slutten av april ble en ku reddet opp av Rossfjordvatnet.

– Da fester vi et tau rundt dem og drar dem opp av isen, forteller Eriksen.

Elg i isen

I slutten av april måtte denne elgen ha hjelp for å komme seg opp av isen i Rossfjordvatnet i Senja kommune.

Foto: Thorvald Pettersen

Lærer opp kalven

I Senja kommune har det kommet langt mer snø enn på innlandet, og der har ettersøksringen observert fjorårskalver som bare er halvparten så store som de burde være på denne tida. Elgens livrett, nemlig rogn, osp og selje, har vært vanskelig tilgjengelig under snøen. Dermed har elgen gått enda mer på sparebluss enn den normalt gjør.

– Dersom elgkua i Bardu hadde bukket under, hadde elgkalven blitt forlatt før den var ferdig utlært til å klare seg selv. Elgkua driver opplæring på kalven sin helt til den jager den ut på egen hånd. Det skjer like før den skal kalve.

Med all snøen som fortsatt finnes i nord, er det ekstra viktig at elgen får fred nå.

– Våren er en veldig sårbar tid, ikke bare for elg, men også for andre dyrearter. Det er kalving og kjeing, fuglene egger egg, og det er viktig at folk som ferdes i naturen tar hensyn. Ikke minst er båndtvangen på hun uhyre viktig nå, sier Eriksen.

Fikk du med deg denne fra i fjor vinter i Sørreisa?

En elg reddes opp av isen i Sørreisa, ikke bare én, men to ganger.

En elg reddes opp av isen i Sørreisa, ikke bare én, men to ganger.