Hopp til innhold

Elevene raser – men folk flest vil beholde fraværsgrensa i videregående skole

Et knapt flertall i Troms og Finnmark vil beholde fraværsgrensa i den videregående skolen. Høyre-velgerne er de ivrigste tilhengerne av tiltaket som mange elever er sterkt imot.

Valgkamp på Alta videregående skole

Fraværsregelen har blitt et hett tema i skolevalgene, som her på Alta videregående.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

For et år sia innførte undervisningsdirektoratet ei fraværsgrense i den videregående skolen for "å motivere elevene til jevn innsats, og å forhindre skulk".

Men blant elevene sjøl er skepsisen mot regelen stor. Nå har den blitt et hett valgkamptema, særlig i skolevalgene.

Andrine Vestgård, elev på Alta videregående skole, er tydelig på at dette er den viktigste saken for henne foran stortingsvalget.

Andrine Vestgård, elev ved Alta videregående skole

Andrine Vestgård mener fraværsgrensa fører til stort press på elevene.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Fordi det er veldig mye press på meg som elev på å komme på skolen eller ikke. Hvis jeg er syk en dag, så vil jeg jo ikke smitte andre, sier Vestgård.

Folk flest vil beholde grensa

Men befolkninga i Troms og Finnmark er ikke helt enig med henne. En undersøkelse InFact har gjort for NRK viser at det er et knapt flertall for å beholde fraværsgrensa.

De fleste tilhengerne er mellom 30 og 44 år. 60 prosent av dem vil beholde tiltaket som begrenser elevenes fravær til 10 prosent i ett fag for å få karakter. I aldersgruppa 18–19 år derimot, vil 47 prosent av de spurte fjerne grensa som ble innført i fjor.

– Bør ikke konkludere ennå

Leder i Utdanningsforbundet i Troms, Thomas Nordgård, mener det er for tidlig å sette to streker under et svar som sier at regelen har løst problemene med fravær og dropout i den videregående skolen.

Thomas Norgård

Leder av Utdanningsforbundet i Troms, Thomas Nordgård, sier man bør være forsiktig med å konkludere om virkninga av fraværsgrensa.

Foto: Petter Strøm / NRK

– For vår del er det viktig at dette også inneholder en lovnad om følgeforskning. Og det er jo først når vi ser hele bildet at vi kan gjøre opp status, sier Nordgård.

Flest blå tilhengere

Undersøkelsen viser og at det er blant høgskole- og universitetsutdanna Høyre- og Frp-velgere de fleste tilhengerne av fraværsgrensa befinner seg.

Motstanden er størst blant dem som vil stemme Miljøpartiet de grønne. Der mener nesten 49 prosent at fraværsregelen må avvikles.

Utdanningsforbundet avventende

Mens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at innføringa av fraværsgrensa har gitt merkbare resultater, spesielt i yrkesfag, så er Utdanningsforbundet langt mer forsiktig med konklusjonene:

– Det er lett å lese fraværsstatistikken, men derifra og ta det til inntekt for at dette er den store fine løsninga for frafallsproblematikken i videregående opplæring, skal man være forsiktig med, sier Thomas Nordgård.

Sofie Mikkelsen Stamsvik, elev ved Alta videregående skole

Sofie Mikkelsen Stamsvik mener fraværsgrensa rammer urettferdig.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Elev på Alta videregående skole, Sofie Mikkelsen Stamsvik, mener det er gode grunner for å fjerne hele regelen.

– Tenk på dem med kroniske sykdommer. Dette er elever som ikke kan noe for at de må være borte fra skolen, og det ødelegger skolegangen deres, mener hun.

Nyheter fra Troms og Finnmark