Hopp til innhold

Elden om droneforbud: – Regjeringen kan ikke kriminalisere vanlige russiske borgere

Andrey Yakunins forsvarer, John Christian Elden, står fast på at hans klient ikke kan dømmes for droneflyvning på Svalbard.

Han mener Norge ikke kan praktisere egne sanksjonsregler utover det EU har vedtatt, når ingen andre land har gjort det eller at det har vært behandlet i Stortinget.

– Det er ikke gitt noen generell carte blanche for regjeringen å kriminalisere vanlige russiske borgere, sier advokaten.

Elden gjør et poeng av at det er flere russiske og norsk-russiske borgere i Norge som eier hobbydroner, og mener et forbud mot bruk av disse ikke er i tråd med sanksjonslovens formål.

Han la derfor ned påstand om at dommen fra tingretten ikke oppheves.

Førsteadvokat og aktor i saken, Jan Fredrik Glent, mener derimot at Norge kun skal ta hensyn til ordlyden i EUs forordning når de iverksetter sanksjonene, men ikke hvordan de praktiseres eller tolkes i ettertid av andre land.

– Det er de norske forskriftene som er avgjørende. Det står ingenting om at man må vente på hvordan EU eller andre land tolker sanksjonsreglene, sier han.

Glent la derfor ned påstand om at tingrettens dom må oppheves.

Yakunin ble i høst pågrepet og varetektsfengslet for å ha fløyet drone på Svalbard.

Den britisk-russiske forretningsmannen Andrey Yakunin satt 51 dager i varetekt, fra 17. oktober og frem til han ble frikjent i tingretten 7. desember 2022.

Onsdag gikk ankesaken i Hålogaland lagmannsrett. Lagmannsrettens dommer forventer at dommen vil bli forkynt 23. februar.