Hopp til innhold

Ble tatt av snøras: – Jeg rakk ikke å tenke

Nils Kristian Brynjulfsen sto med ryggen til da snøraset kom ned fjellsiden. Han rakk knapt å reagere før han var begravd av snømassene.

Mildrid og Nils Kristian Brynjulfsen ble tatt av snøskred ved Skarvbergtunnelen 29. januar.

– Jeg hadde aldri kommet meg ut for egen maskin. Føttene satt som i betong, sier Nils Kristian Brynjulfsen, som søndag ble tatt av et snøskred ved Skarvbergtunnelen i Porsanger kommune.

Foto: Mildrid Brynjulfsen / Privat

– Det gikk utrolig fort. Det eneste jeg rakk var å løfte hendene foran ansiktet og skape litt rom, før jeg var fastlåst under snøen, sier han.

Kona Mildrid fikk panikk da hun så mannen bli tatt av snømassene.

– Det var forferdelig, forteller hun.

Det var søndag ettermiddag at Mildrid og Nils Kristian Brynjulfsen opplevde det de beskriver som et mareritt da de kjørte rett inn i et snøras rett nord for Skarvbergtunellen i Porsanger.

– En vegg av snø

Mildrid og mannen Nils Kristian har hytte i Billefjord i Porsanger og hadde vært der i helgen. Da de var på vei hjem til Honningsvåg søndag ettermiddag kom de ut for et skikkelig uvær.

– Idet vi kommer ut av Skarvbergtunnelen ser vi nesten ingenting. Det er skikkelig snøfokk. Vi slakker av og kjører forsiktig videre. Vi klarer så vidt å skimte veien, men så blir alt med ett helt hvitt. Vi kjører rett inn i et snøras, forteller hun.

Ekteparet går ut av bilen og ser at de har kjørt seg fast i snømassene.

– Vi burde jo ha kommet oss inn i tunnelen med en gang, men vi blir enige om at sjansen er liten for at et nytt snøras skal gå akkurat her. Så jeg setter meg bak rattet mens mannen min forsøker å få fjerne snøen rundt hjulene. Så kommer det et nytt snøras, sier Mildrid.

Hun får ikke opp døren på venstre side, som blokkeres av snømasser, og må hoppe ut fra høyre side. Når hun kommer ut av bilen er mannen sporløst borte.

– Jeg tenkte det verste, sier hun.

Nils Kristian på sin side blir totalt overrumplet av snømassene.

– Det går et tusendels sekund før jeg skjønner hva som skjer. Når raset stopper, er jeg helt begravd. Føttene mine sitter som i betong og jeg klarer knapt å røre meg, sier han.

Les også: En reddet ut av snøskred: – Ingen flere i raset

Snøskred over fylkesvei
Snøskred over fylkesvei

– Var livredd

Mildrid, som ikke ser mannen noen steder, starter febrilsk med å grave med hendene. Mens hun holder på får hun øye på en mann som sitter inne i en snøryddemaskin.

– Jeg peiver og peiver på mannen, men han reagerer ikke. Jeg er nå livredd for at mannen min skal miste pusten under snømassene. Og jeg vet ikke hvor han er. Jeg føler tiden renner fra oss.

Under snøen forsøker Nils Kristian å holde seg rolig.

– Jeg klarer så vidt å skimte lysene fra bilen, men det er ikke mulig å komme seg løs. Jeg prøver å rope etter Mildrid, og aner ikke om hun også er tatt av raset, forteller han.

Så kommer redningen.

– Omsider kommer mannen i maskinen bort til oss og sammen klarer vi å grave ut Nils Kristian, sier Mildrid.

Mildrid og Nils Kristian Brynjulfsen ble tatt av snøskred ved Skarvbergtunnelen 29. januar.

Mils Kristian Brynjulfsen kunne klatre helskinnet ut av snømassene etter å ha blitt tatt av snøraset.

Foto: Mildrid Brynjulfsen / Privat

De to er nå sjeleglad for at det var andre enn ekteparet i området da raset gikk.

– Jeg vet ikke hvordan det ville gått om ikke denne mannen var der. Vi måtte grave en stund for å få han løs. Heldigvis gikk det bra, sier hun.

– Nå må nytunnelen åpnes

Ekteparet Brynjulfsen sier at området like nord for Skarvbergtunnelen er svært rasfarlig. Det går ras der hvert eneste år, og de er sjelden helt trygg når de kjører der i de verste snømånedene.

Nå håper de at den nye tunnelen, som var ferdig bygget i høst, åpner så fort som mulig.

– De har bygget en tunnel parallelt med Skarvbergtunnelen. Denne går forbi det rasfarlige området.

Når denne åpner blir det mye tryggere å ferdes på strekningen. Vi håper de får åpnet denne fort, sier ekteparet.