Eksplosjonen som markerer flere år med bråk og bry

Statens vegvesen ber om forståelse fra harstadværingene, når de starter arbeidet med tunnelen som skal redusere trafikken i bykjernen betraktelig.

Den første salven i arbeidet med Harstadåstunnelen.

I dag startet sprengningsarbeidet i Harstadåstunnelen. Den skal etter planen stå ferdig i 2019.

– Trafikanter og naboer har, og vil merke, en høy aktivitet i flere år fremover. Vi er klar over at anleggsarbeidet kan føles belastende så lenge det pågår, skriver Statens vegvesen i et skriv til offentligheten.

Klokken 16 onsdag ettermiddag gikk første salven i Harstadåstunnelen av. Den 1 450 meter lange tunnelen skal lede trafikken gjennom Harstadåsen, og dermed redusere opptil 40 prosent av trafikken i Harstad sentrum.

– Det er en historisk dag. Det blir et viktig tilskudd og et sikkerhetstiltak, fordi vi sluser mye trafikk utenom boligområdene, sier prosjektkoordinator Lise Fossland.

Harstadåstunnelen

Her skal Harstadåstunnelen gå. Statens vegvesen regner med at tunnelen med tiden vil redusere biltrafikken gjennom Harstad sentrum med minst 40 prosent.

Foto: Statens vegvesen

Planen er at tunnelen skal stå ferdig i løpet av høsten 2019, så beboerne i området må altså belage seg på bråk og støy en god stund fremover.

– Når det sprenges i fjellet vil beboere i nærheten kjenne at huset rister. Det kjennes gjerne ut som om huset vibrerer kraftig. Den kan få vinduer og lette konstruksjoner til å vibrere, men i de fleste tilfeller er belastningen mye mindre enn ved kraftige vindkast. Det er svært lite sannsynlig at det skal oppstå skader, beroliger veivesenet.

De skal likevel utføre registreringer på over 740 boliger i området, i tilfelle det oppstår skader som følger av sprengningsarbeidet.

Statens vegvesen tilbyr også en SMS-varsling ved sprengning i tunnelen, til dem som ønsker det. For å melde deg på tjenesten, sender du «Start Harstadpakken» til nummer 2252 (tjenesten er gratis).

Første sprengning

Onsdag ble sprengningsarbeidet i Harstadåstunnelen startet. Det første hullet markere starten på flere års arbeid midt i Harstad.

Foto: Nils Mehren / NRK