Eks-ordfører mener tiden er kommet for å jobbe for sykehus til Alta

Tidligere Båtsfjord-ordfører Geir Knutsen mener Finnmark Arbeiderparti må begynne å tenke på både valgstemmene og pasientene.

Geir Knutsen, ordfører i Båtsfjord kommune

Tidligere ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, mener tiden er kommet for å jobbe for sykehus til Alta.

Foto: Harry Johansen / NRK

Foran helgas årsmøte i Finnmark Arbeiderparti snakker tidligere ordfører Geir Knutsen om den store elefanten i rommet: Sykehussaken.

– Nå må Finnmark Arbeiderparti sette de nye målene for helsetilbudet i fylket. Da må vi gjøre om vedtaket fra 2010, og si at nå skal vi bygge opp akutt og -fødetilbud i Alta, sier Knutsen.

Han uttalte seg først til Altaposten om denne saken.

– Ved å vinne Alta vil vi være med på å trygge to mandater fra Finnmark. Kanskje tre, som i de gode gamle dager. Vi må ta tilbake hegemoniet, sier Knutsen.

– Vi skal sitte i førerstolen også for helsetjenestene og jeg tror dette er en kjempegod sak for hele fylket. Ikke bare vil det være bra for å vinne velgere, men det vil og være det beste for befolkningen. Vi må fornye oss, sier han.

Tiden er moden

Det har i mange år vært en betent strid innad i fylkespartiet om hvorvidt man skal kjempe for sykehus til Alta eller ikke.

Årsaken er at mange mener at det er urealistisk med tre sykehus i Finnmark. Både på grunn av folketallet, og fordi man ikke vil klare å rekruttere nok fagfolk.

Nå mener Knutsen at tiden er moden.

Han viser til at med nytt sykehus i Kirkenes og med Hammerfest sykehus klart for bygging, så kan man begynne å snakke om sykehus til Finnmarks største by.

– Hvordan er stemninga innad i fylkespartiet for det du nå sier?

– Jeg tror det har blitt bedre men jeg frykter at det ikke er det. Men vi må huske på at det er velgerne som stemmer ved valg,

– Tror du mange frykter å ødelegge for Hammerfest sykehus ved å gå for sykehus til Alta?

– Ja, det kan være, men jeg tror ikke vi skal være så redde for det. Kirkenes sykehus er allerede blitt for lite og vi ser at det må hentes inn personale fra andre steder for å fylle opp sykehusene, sier Knutsen.

Han mener politikerne i Finnmark må tørre å snakke om tre sykehus i fylket.

– Dette handler om liv og helse for befolkninga. Det må være viktigere å bruke samfunnets penger på å behandle pasienter, enn på lange reiser og dyre transporter, sier ordføreren.

Ved forrige stortingsvalg gikk Ap på et solid nederlag i Alta, hvor de kun fikk 16 prosent av stemmene.

– Jeg er livredd hvis det samme skjer som for fire år siden, da det nettopp var engasjementet rundt sykehussaken som førte til det dårlige resultatet, sier Knutsen.

Takhøyde for uenighet

Knutsens partikollega, ordfører i Hammerfest, Marianne Sivertsen Næss, vil ikke avsløre hva hun tenker om at sykehus til Alta vil bli et tema på årsmøtet til Finnmark arbeiderparti.

– Jeg skal debattere den saken i morgen og hadde ikke tenkt å si så mye om det nå, svarer ordføreren, et halvt døgn før det braker løs i det digitale møterommet.

– Synes du det er vanskelig når sykehus til Alta kommer på dagsorden i ditt eget parti?

– Det er mange saker vi debatterer hvor vi ikke alltid er enige, og det er det takhøyde for. Jeg takler det.

Vil ikke forskuttere

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Kristina Hansen, vil ikke forskuttere verken debatter eller konklusjoner før helgas årsmøte.

Kristina Hansen

Leder for Finnmark Arbeiderparti, Kristina Hansen, holder alle muligheter åpne foran årsmøte i fylkeslaget.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

– Men dette kommer til å bli debattert. Som leder kommer jeg til å forholde meg til det som vedtas i årsmøtet og jeg tør ikke å forskuttere utfallet, sier hun.

– Vil sykehus til Alta være en god sak med tanke på å sanke stemmer?

– Jeg håper at vi gjennom god politikk og gode kandidater vil bytte ut regjeringa. Og jeg mener selvfølgelig at et sterkt Ap er viktig for hele fylket og da selvfølgelig for Finnmarks største by, Alta.