Hopp til innhold

Eks-biskop støtter Märtha Louise

Den nylig avgåtte biskopen i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, reagerer sterkt på medienes behandling av prinsesse Märtha Louise etter hennes kobling med TV-medium.

Avtroppende biskop Per Oskar Kjølaas
Foto: Laila Lanes / NRK

– Hun fortjener ikke å bli behandlet på en nedlatende måte, sier den profilerte eksbiskopen i vårt nordligste bispedømme.

– Hun jobber med fenomener jeg kjenner godt fra min egen kultur, sier Kjølaas.

De siste dagene har prinsesse Märtha Louise fått kritikk fra flere hold etter at hun i regi av engleskolen hun driver i Oslo, hadde et show med britiske Lisa Wiliams.

Williams hevder at hun kan kommunisere med døde mennesker. Selv om Märtha uttrykte skepsis til Williams' konsept, så fortalte hun at hun selv hadde følt noe spesielt da ektemannens bestemor døde.

– Da jeg så henne første gang etter dødsfallet, var hun fortsatt til stede i rommet, jeg kunne se og føle henne. Men noen dager senere, på begravelsesdagen, var hun ikke der lenger. Kroppen var da som et tomt skall, fortalte Märtha.

Søndag gikk flere norske biskoper ut og kritiserer prinsessen tilknytning til slike fenomener, men Kjølaas mener vi må være mer åpne.

Mener kirken er for sneversynt

Ifølge biskopen har de protestantiske kirkene et svært magert syn på den slags fenomener som prinsessen er opptatt av.

– Både den ortodokse og den katolske kirken har i langt større grad tatt slike folkelige forestillinger opp i sine tradisjoner. Her er det mye større rom for det mystiske, for mysteriene i kristendommen. Spørsmål rundt helbredelse ved bønn, om engler og forholdet til de døde er jo noe som mange av oss har vokst opp med, og det er blitt en del av vår kultur, sier Per Oskar Kjølaas.

Han gikk selv ut på Facebook og uttrykte sin støtte til Märtha Louise. I innlegget på veggen sin, skriver han blant annet:

«Men jeg har fortsatt respekt for vår prinsesse. Ikke fordi hun er prinsesse, men ethvert menneske har krav på respekt, også når man ikke forstår eller er uenig med vedkommende. At det finnes mennesker som har gaver som ikke alle mennesker har, er vel godt kjent i nord. Det gjelder f.eks. helbredende gaver og evner til å se ting andre ikke ser. Slike mennesker er jeg vokst opp med og har fått hjelp av.»

Kritisk til kommersialiseringen

Kjølaas mener at kritikerne har vært for raske til å dømme prinsessen.

Han skriver også at det å kommunisere med engler og de døde ikke er noe oppsiktsvekkende for ham, og noe han er vokst opp med.

Han sier likevel at han synes det er svært beklagelig at prinsessen går inn i en rolle der hun kommersialiserer disse fenomenene, men han sier at innholdet av hennes virksomhet er interessant.

– Jeg skulle gjerne hatt en lang samtale med prinsesse Märtha Louise om dette, sier Kjølaas.

Kongehuset vil ikke kommentere

Verken kongeparet eller kronprinsparet vil kommentere debatten om prinsesse Märtha Louises ulike roller eller samarbeidet hennes med Lisa Williams.