Eirin hadde kreft: – Bytt lege hvis han nekter deg celleprøve

Gynekologen nektet henne celleprøve fordi hun var for ung – men 23 år gamle Eirin hadde livmorhalskreft.

Eirin Daniloff

Eirin Daniloff mener det et problem at unge kvinner ikke får tatt prøver for livmorhalskreft. – Ikke la legen sende deg hjem, sier hun.

Foto: Knut-Sverre Horn

Unge kvinner blir nektet celleprøver som kan avsløre livmorhalskreft. Det hevder flere kvinner overfor NRK. De reagerer på saken tidligere denne uka om at kvinner i Finnmark er dårligst til å sjekke seg.

23 år gamle Eirin Daniloff fikk beskjed fra gynekologen om at hun ikke skulle bekymre seg for blødningene. Nå har hun vært gjennom langvarig kreftbehandling.

– Jeg hadde i fem måneder hatt veldig mye uregelmessige blødninger. Som sykepleier med erfaring fra kreftavdeling oppsøkte jeg lege, for jeg visste at det ikke var normalt, sier hun.

Kreftmedisin

Hvert år er det rundt 300 kvinner i Norge som får livmorhalskreft. Rundt 100 kvinner dør av sykdommen. Arkivfoto av nedfrosne prøver fra pasienter med kreft.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

For ung til å bli syk

Eirin Daniloff i Kirkenes fylte 23 år på den tida da fastlegen sendte henne til gynekolog. Men han tok ikke bekymringene hennes alvorlig. Teorien sa nemlig at Eirin var for ung til å bli syk.

Blødningene og smertene fortsatte i omkring åtte måneder, mens Eirin prøvde å leve normalt. Men da fastlegen sendte henne til en ny gynekolog, gikk alarmen.

– De oppdaget at jeg hadde en veldig alvorlig livmorhalskreft. Jeg hadde spredning til lymfer og jeg måtte starte behandling med en gang for å faktisk kunne overleve, sier hun.

Ikke for kvinner under 25 år

I utgangspunktet får ikke kvinner under 25 år tilbud om celleprøve fra livmorhalsen. Fylkeslege Eivind Merok i Finnmark sier at aldersgrensa er satt etter grundige beregninger av hva som er samfunnsnyttig.

– Man har kommet til at det er aldersgruppen mellom 25 og 69 hvor man har en gevinst av forebyggende undersøkelser av friske kvinner uten symptomer.

Fylkeslege Eivind Merok er klar på at aldersgrensa bare gjelder friske kvinner. Det er noe annet hvis de har blødninger og smerter.

– Det blir en helt konkret vurdering som den enkelte lege må gjøre sammen med kvinnen, og se på symptomene, se på bekymringer, se om det er grunnlag for å ta en prøve utenom et ordinært screeningprogram, sier han.

Eivind Merok

Fylkeslege i Finnmark Eivind Merok mener legene må gjøre egne vurderinger å se om det er grunnlag for å ta prøver.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Glad for klager

Eirin har kontaktet pasientombudet om saken. Finnmarkssykehuset vil ikke kommentere enkeltsaker, men kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt sier at er de glade for klager, så de kan ettergå det de har gjort og se om noe må gjøres bedre.

For Eirins del er framtida uviss. Hun venter på en kontroll som vil si om stråling og cellegift har klart å knekke kreften. I mellomtida vil hun gjerne bidra til at andre kvinner tar kreftsjekken. Og hun har et klart råd til dem som føler seg avvist.

– Da bør de gå til en annen lege som tar de mer seriøst, for dem finnes det mange av, sier hun.

Nyheter fra Troms og Finnmark