E8 stengt til fredag: Fylkesråd krever mer penger til rassikring

Hovedveien inn til Tromsø blir tidligst åpnet igjen fredag ettermiddag. Nå krever fylkesrådet for samferdsel mer penger til rassikring.

Lavangsdalen

Bildet er tatt fra helikopter, og viser skredområdet i Lavangsdalen, cirka tretti minutters kjøring fra Tromsø.

Foto: Andreas Persson / Statens vegvesen

– Dette er Nord-Norge, men det er også Nord-Norges største by, Tromsø. Vi trenger et helt anna løft på rassikring enn det legges opp til i Nasjonal transportplan, sier fylkesråd Ivar B. Prestbakmo.

I 19-tida torsdag kveld ga Statens vegvesen opp forsøket med få oversikt over skredfaren ved E8 i Lavangsdalen. Snøbyger og manglende dagslys gjorde operasjonen med helikopter vanskelig.

Snøskred over E8

Hovedferdselsåren til Tromsø ble stengt torsdag formiddag, og blir trolig ikke åpnet før fredag. Tre biler ble mer eller mindre begravd i snøskredet over E8 i Lavangsdalen. Ingen ble skadd.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Veien må ryddes

Planen er å undersøke fjellet for farlige snøskavler før brøytemannskap får slippe til.

Dermed blir ikke dette arbeidet gjort før fredag morgen. Når området er klarert, kan veien brøytes opp igjen. Det vil ta sin tid, for det har kommet mye snø torsdag.

– Jeg tør ikke spekulere på når veien kan åpnes, men forhåpentligvis skjer det i løpet av fredagen, sier skredkyndig geolog Andreas Persson i Statens vegvesen.

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo mener potten til skredsikring må dobles.

Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommune

Trengs flere milliarder

Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo mener snøskredet og veistenginga i Lavangsdalen viser hvor stort behovet for skredsikring er i Troms. E8 gjennom Lavangsdalen karakteriseres som et område med lav risiko for skred.

– Bare til veistrekninger med høy og middels risiko for skred i Nord-Norge trengs det 17 milliarder kroner i skredsikring. Lekkasjene fra Nasjonal Transportplan forteller oss at det blir satt av 24 milliarder kroner totalt. Det er ikke i nærheten av å dekke behovene, sier Prestbakmo.

Viser behovet

Torsdag formiddag ble tre personer ble fanget i skredet på E8 i Lavangsdalen, og seks personer måtte evakueres fra Breivikeidet.

Også ved flere av omkjøringsveiene i Troms ble det stans i trafikken på grunn av vogntog som sto fast. Prestbakmo sier han tror regjeringa forstår at skredsikring må vektlegges.

– I lag med Vestlandet jobber vi kontinuerlig for å øke potten til skredsikring. Det handler om liv og sikkerhet, om næringstrafikk, og å kunne leve langs kysten av dette landet. Beløpet de neste tolv årene må dobles, ellers stopper alt opp, sier han.