Hopp til innhold

Dyretragedien: Bonden mener døde dyr på gården var dødfødt

I 2021 fant Mattilsynet 65 døde dyr på bruket i Sør-Troms. Sauebonden som denne uken møter i Midtre Hålogaland tingrett, mener 42 av dem var dødfødt.

Ingrid Wikstrøm, politibetjent ved Dyrekrimenheten i Troms politidistrikt, og forsvarer Tom Ovesen.

DAG 2: Politibetjent Ingrid Wickstrøm og bondens forsvarer Tom Ovesen i retten tirsdag.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Noen av de døde lammene synes å være veldig små og rett og slett dødfødt, mens andre har litt vekt. Jeg tror de har levd en stund, men så har de dødd, sier bondens forsvarer Tom Ovesen til NRK.

Tirsdag fortsatte rettssaken mot bonden som er tiltalt for flere brudd på dyrevelferdsloven. Det meste av dagen gikk til hans forklaring.

Bonden viste i retten frem notatene over dødfødte dyr, og forklarte at han mener 42 av de 65 døde dyrene var dødfødt. De andre 22 mener han har dødd i tiden etter fødselen.

Det var i mai 2021 at Mattilsynet fant 65 døde dyr på bruket i Sør-Troms. Påtalemyndigheten mener dyrene døde fordi de ikke hadde god nok tilgang til vann, råmelk, melkeerstatning og fôr.

– Vet ikke hva som skjedde

Videre forklarte bonden at han i 2021 fikk 104 lam. Det betyr at omtrent 40 prosent, ifølge ham, var dødfødt.

Bonden sa at han aldri har hatt så høy dødelighet ved fødsel, og at han ikke vet hvor vanlig det er at så mange lam av et kull er døde ved fødsel.

– Han har ikke kunnet gi noen vitenskapelig forklaring på hvorfor det har blitt sånn, men det er jo det vi kanskje får høre når vi får høre resten av vitnene fra for eksempel Mattilsynet, sier forsvarer Tom Ovesen.

Døde dyr funnet i Sør-Troms på gård

64 døde lam og en død sau ble funnet på gården i fjor. Sauen og flere døde lam lå blant de levende dyrene.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Flaskelam

I sin forklaring fortalte bonden om et langt liv på familiegården med arbeid fra barnsben av. Selv overtok han bruket i godt voksen alder.

Bonden fortalte at han gjennom årene har hatt utfordringer med lam som ikke har villet ta til seg melk, heller ikke ved flaske. Han mener likevel han har klart å følge dem opp forsvarlig.

– Med godkjenning fra Mattilsynet har han hatt lam inne på kjøkkenet, med ullpledd foran ovnen og matet de med råmelk, sier Ovesen.

Også i 2021, det året Mattilsynet avdekket tragedien, hadde han flere flaskelam. På spørsmål fra aktor om hvordan han klarte å skille flaskelam fra de andre lammene, svarte han at han kjenner lammene sine, og kan se om de er runde eller tynne.

Fjøs uten vann

Ifølge tiltalen hadde dyrene i tillegg til å ikke ha fått nok næring, levd i et provisorisk fjøs uten vinduer. Mange dyr var oppstallet i en del av fjøset med sammenrast gulv. Døde dyr hadde ikke blitt fjernet, og ble liggende der de levende dyrene oppholdt seg.

Mattilsynet har gjennom årene vært på en rekke inspeksjoner og gitt pålegg og hastevedtak.

Bonden overtok gården på begynnelsen av 2000-tallet og like etter sviktet vanntilførselen i fjøset.

I 2005 mistet bonden retten til dyreholdet. Han ble ilagt fem års aktivitetsforbud etter å ha vanskjøttet 150 sauer og lam som alle ble avlivet.

Aktor Mona Madsen, Midtre Hålogaland tingrett.

Aktor Mona Madsen lurte tirsdag på om bonden noen gang hadde bedt om hjelp.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Bærte store mengder vann

Etter flere år uten sauer fikk han dyr igjen i 2012. Da hadde fortsatt ikke fjøset vann, og dette ble ikke rettet opp samtidig som besetningen de neste to årene økte voldsomt.

– Hva tenkte du da om å ha vanntilgang til sauene til enhver tid, spurte aktor Mona Madsen i retten tirsdag.

– Det gikk bra. Jeg bar vann i stamper. På den tiden var jeg jo i bedre form også, fortalte bonden.

I forklaringen beregnet bonden at hver sau drakk inntil to liter vann om dagen, noe som fikk aktor til å påpeke at han kanskje kan ha båret inntil 60 liter vann hver dag.

Han forklarte at mange sauer spiste snø om vinteren, at han kunne høre skaren knaske i munnen til deres, og at det kunne virke som at noen sauer foretrakk å spise snø.

Et vitne fra Mattilsynet fortalte tirsdag i retten om dyr de hadde observert som spiste snø, og at de fremsto som tørste.

Politiet på gård i Sør-Troms der 60 døde dyr ble funnet

Politi på gården i Sør-Troms etter at Mattilsynet i mai i fjor slo alarm.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Ba du om hjelp?

Et tema var også at fjøset var møkkete og skittent, og stabler med skrot i fjøset våren 2021. Aktor lurte på om han noen gang hadde bedt om hjelp. Bonden svarte at det ikke var så mange å spørre.

Det var også stabler med skrot flere steder i fjøset. Aktor lurte på om tiltalte noen gang hadde kontaktet Mattilsynet og forklart situasjonen.

Bonden sa han ikke hadde gjort det, og at han mente at Mattilsynet ikke forstår seg på sauer.

Har ikke lenger husdyr

Da rettssaken startet i går, mandag, erkjente bonden ikke straffskyld på tre av fire poster i tiltalen.

På spørsmål fra dommer om hvorfor han erkjente delvis straffskyld trakk bonden frem gulvet i fjøset som hadde rast ned. Dette skjedde i 2019, og året etter valgte bonden å ikke få lam.

Bonden forklarte at en person skulle hjelpe ham med å ordne gulvet, men skal ha blitt forhindret på grunn av sykdom og pandemien. Derfor mener bonden at da han våren 2021 fikk over 100 lam, skulle dette egentlig vært ordnet.

Etter Mattilsynet inspeksjon i mai i fjor ble bondens dyr sendt til slakting. Bonden har i dag ingen dyr, og kan nå miste retten til husdyrhold for alltid.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark