Hopp til innhold

Vil selge sportsbil for 40 millioner for å foredle rein og pukkellaks

En styrtrik finnmarking vil selge sin eksklusive sportsbil for å finansiere ny bedrift i hjembygda. Der skal han tjene penger på å bearbeide reinkjøtt og den forhatte pukkellaksen.

Bugatti Chiron

DYR: Finn.no måtte utvide maksbeløpet for salg av en bruktbil fra 20 millioner til 40 millioner kroner i forbindelse med salget av den franske sportsbilen Bugatti Chiron.

Foto: Bengtson Automarin

Salget av den franske sportsbilen Bugatti Chiron vil likevel ikke føre til at Thor Aage Pedersen (57) er nødt til å ta bussen eller gå i tida framover.

Finnmarkingen eier fortsatt tre Mercedeser i det absolutt øvre prissjiktet, to Porscher og også en engelsk luksusbil av typen Bentley Bentayga.

Thor Aage Pedersen startet sin karriere med å bygge opp en foredlingsbedrift for reinkjøtt på Tana bru i Øst-Finnmark som 20-åring. I 2014 hadde selskapet hans, Aage Pedersen AS, 80 prosent av det norske markedet. Han bestemte seg samme år for å trappe ned.

Nå vil mangemillionæren igjen starte med foredlingsvirksomhet på Tana bru i Finnmark.

Thor Aage Pedersen om importkvoten

Ifølge han selv lever Thor Aage Pedersen nå hovedsakelig av aksjehandel. Etter noen år på Kypros bor finansmannen i dag på Gran Canaria.

Foto: Harry Johansen / NRK

Les også: Kamp mot klokka for å hindre millioner av pukkellaks i norske elver

Laksefelle i Vestre Jakobselv
Laksefelle i Vestre Jakobselv

Gir flere arbeidsplasser

Thor Aage Pedersen bygger nemlig et helt nytt foredlingsanlegg for rein, kjøttfe, sau og pukkellaks på hjemplassen sin.

Bygget er kommet opp, og skal etter planen stå klart for å møte den forventede pukkellakseksplosjonen neste sommer.

Den nye investeringen skal etter planen gi et industrianlegg med 50 arbeidsplasser.

Og det er akkurat det pengene for salget av den desidert dyreste bilen på Finn skal brukes til, sier Pedersen.

– Jeg kjøpte bilen til jul i fjor. Jeg betalte 25 millioner for den da. Tre uker etter sa Bugatti at vi legger ned produksjonen. Da gikk bilen opp i verdi med en gang. Jeg har tre som er interessert i bilen nå, blant annen en amerikaner. Han har bare 200 biler i sin bilpark fra før, sier Thor Aage Pedersen.

Bugatti Chiron

Bugatti Chiron er en de raskeste serieproduserte bilene i verden. En test viste at bilen oppnådde en hastighet på 490 kilometer i timen.

Foto: Bugatti

– Hvor mye vil du få for den bilen?

– Jeg forlangte 40 millioner kroner. Og de som er interessert i den har ikke sagt noe på den prisen. Det er en jubileumsmodell. Den har 1500 hester. Den er litt spesiell.

Hvis sportsbilen Bugatti Chiron blir kjøpt i Norge, vil bilen bli den eneste av sitt slag på norske veier.

Den er en verdens raskeste serieproduserte biler.

Sportsbilen kan kjøre i en hastighet på 450 kilometer i timen.

Les også: Frivillige har satt en stopper for millioninvasjon av uønsket pukkellaks

Pukkellaksdugnad i Vestre Jakobselv, juli 2021
Pukkellaksdugnad i Vestre Jakobselv, juli 2021

– Solgt pukkellaksen til Frankrike

Det nye foredlingsanlegget på Tana bru vil bli det første industrianlegget som vil kunne ta imot store mengder pukkellaks.

Pedersen sier at pukkellaksen som han planlegger å kjøpe og foredle, allerede er solgt til en kunde i Frankrike.

Pukkellaks er en ny art i Norge som til nå stort sett bare har blitt sett på som et stort problem.

Pukkellaks i Storelva i Lebesby

Forretningsmannen Thor Aage Pedersen vil selge store mengder pukkellaks til Frankrike.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Thor Aage Pedersen regner med at den nye foredlingsbedriften vil koste 100 millioner. Han er derfor innstilt på å selge mer av det han eier for å fullfinansiere prosjektet.

– Jeg kommer til å selge en leilighet som jeg har i en toppetasje i Sandvika i Bærum. Det blir 15 til 18 millioner kroner. Jeg er også i ferd med å selge en transportterminal. Den er verdt 25 millioner kroner. Og så har jeg allerede brukt litt egenkapital.

– Og da er det 100 millioner til den nye industribedriften på Tana bru?

– Ja.

Søndag kunne Dagens Næringsliv melde at Skatteetaten har tatt pant i leiligheten til Pedersen i Sandvika i Bærum i forhold til et skattekrav på 7,5 millioner kroner. Finnmarkingen sier at det skyldes en feil som han er ansvarlig for, men som raskt rettes opp.

Han forteller til NRK at han ikke blakker seg med industrietableringen i Finnmark, og opplyser at han blant annet har et deleierskap i Sommerøy Arctic Hotel Tromsø, en bolig i Rovaniemi i Finland og en bolig på Kypros.

Fikk ikke lån

Thor Aage Pedersen er skuffet over Innovasjon Norge, og hevder at han har opplevd at søknader om lån er blitt slettet uten behandling.

Finnmarkingen mener Innovasjon Norge har vært mer opptatt av å støtte utvikling av foredling av råvarer fra Finnmark på Østlandet.

Finansrådgiver ved Innovasjon Norge sitt kontor i Alta, Steven Åsheim sier at opplevelsen av at søknader er slettet, kan skyldes en datateknisk feil som Innovasjon Norge beklager. Dette skal ikke ha hatt betydning for selve søknadsbehandlingen.

Pedersen sier at han også har fått nei fra flere banker om å få lån, fordi at han urettmessig har fått beskyldninger mot seg i en artikkel i Fiskeribladet. Avisen skrev at han var knyttet til ulovlig omsetning av kongekrabbe og har vært medeier i et transportselskap som var i politiets søkelys.

Redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet tilbakeviser påstandene fra Thor Aage Pedersen. Han sier Fiskeribladet ikke har begått faktafeil.

Thor Aage Pedersen er ikke blitt siktet eller tiltalt for ulovligheter.

Helga Pedersen

Ordfører Helga Pedersen i Tana kommune sier at kommunen setter stor pris på etableringen med 50 planlagte arbeidsplasser.

Foto: Nils HenriK Måsø / NRK

Ordfører i Tana kommune Helga Pedersen er svært begeistret for at Thor Aage Pedersen igjen vil satse i Tana.

– Han er hjertelig velkommen tilbake til vår kommune. Det setter vi stor pris på. 50 arbeidsplasser for oss betyr naturligvis svært, svært mye, sier ordføreren.

Les også: Denne mannen tjente mest i Finnmark i fjor

Thor Aage Pedersen
Thor Aage Pedersen