Dumper omstridt fylkesråd

Det har blåst hardt rundt Arbeiderpartiets fylkesråd Grethe Ernø Johansen. Nå fjernes hun fra neste års fylkestingsvalgliste, mot sin egen vilje.

Grethe Ernø Johansen Polarbase

Nominasjonskomiteen i Finnmark Arbeiderparti har ikke funnet plass til Grethe Ernø Johansen på neste års valgliste.

Foto: Allan Klo

Lørdag offentliggjorde nominasjonskomiteen i Finnmark Arbeiderparti sitt forslag til valgliste før fylkestingsvalget neste høst. Der har de ikke funnet plass til den omstridte fylkesråden Grethe Ernø Johansen fra Hammerfest.

– Vår viktigste oppgave er å jobbe frem et best mulig team. Der nådde ikke Grethe opp, sier leder i nominasjonskomiteen, Leif Astor Bakken.

Ønsket å stille

Men når fylkesråden nå ikke står på listeforslaget, skjer det mot hennes egen vilje. Grethe Ernø Johansen sier at hun har stilt seg til disposisjon for partiet.

– Jeg tar listen til orientering. Ellers ønsker jeg ikke å gi noen kommentar, sier hun til NRK.

Som ventet topper fylkesordfører Runar Sjåstad listen, mens Bente Haug fra Alta står på andreplass.

Kalt løgner av partifelle

Ernø Johansen havnet i en sjeldent sterk politisk storm i forbindelse med fordelingen av 113 millioner regjeringen gir til Finnmark. Pengene er en kompensasjon for at flere bransjer nå må betale arbeidsgiveravgift.

Fylkesråden ble tillagt ansvaret for at store deler av disse pengene ble til et prosjekt ved bedriften Polarbase i hjembyen Hammerfest. Selv avviser Ernø Johansen at hun hadde bedt om denne fordelingen av pengene, men ble ikke trodd av eget parti.

Finnmark Arbeiderparti fratok henne ansvaret for denne saken, og fylkesvaraordfører Bente Haug kalte henne en løgner.

Enstemmig komite

I hvilken grad konfliktene rundt fylkesråden den siste tiden har påvirket listeforslaget, er lederen i nominasjonskomiteen lite villig til å svare på.

– Jeg ønsker egentlig ikke enkeltpersoner. Men det er en samlet komite som mener at dette er det beste teamet. Og jeg som leder står inne for det fullt ut, sier Leif Astor Bakken.

Avgjøres i november

Men det er likevel ikke sikkert at Grethe Ernø Johansen er ferdig i fylkespolitikken fra neste høst. Det endelige listeforslaget skal spikres på nominasjonsmøtet i Finnmark Arbeiderparti 15. november.

Og innen den tid skal også lokallagene si sitt.

– Nå er det opp til partilagene, ikke minst i Hammerfest, å kommentere denne listen, sier lederen i nominasjonskomiteen.

Nominasjonskomiteens listeforslag

1

Runar Sjåstad, Sør-Varanger

2

Bente Haug, Alta

3

Remi Strand,Vardø

4

Sylvi Jane Huseby, Hammerfest

5

Ulf Ballo, Tana

6

Ragnhild Gaski, Sør-Varanger