Duften av jul kan gjøre Mads syk i en uke

​Duften av jul skaper ikke like gode minner hos alle. Julehandelen preges i sterkere grad enn før av duftsterke varer og allergifremkallende blomster.

Allergi

Mads Abrahamsen synes ikke jula er den enkleste tida.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Julehandel er mer lukt og blomster, svibler, julestjerner, så det kan bli litt utfordrende, sier Abrahamsen.

Mange av oss synes det er koselig med varer med lukter, men for Mads Abrahamsen fra Kirkenes er det et tradisjonelt mareritt.

Duftlys er blant annet ikke bra, forteller han.

– Jeg blir tett, får vondt i hodet og forkjølelsessymptomer, sier Abrahamsen.

Like innenfor inngangen til kjøpesenteret ligger apoteket. Midt i døråpningen har de plassert en reol med julevarer som røkelse og nøtteposer. På tur opp til andre etasje blir parfymeduften bare sterkere og sterkere.

– Én uke syk

Julens dufter

Røkelsen og nøttene ved inngangen til apoteket kan gjøre Mads syk.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

Abrahamsen kan ikke gå utenom parfymebutikken ved rulletrappen, så han trekker jakken godt over nese og munn. Han har slitt med astma- og allergiplager så lenge han kan huske.

– Parfyme og sterke lukter er det verste med å gå på et kjøpesenter. Når jeg møter folk som har parfyme på seg må jeg også trekke meg unna eller gå bort, sier han.

– Hvor lenge blir du dårlig?

– Det varierer litt. Jeg kan bli sengeliggende alt fra et par dager til en uke. Jeg har kun energi nok til å puste, sier Abrahamsen.

Velkjent problem

Helsefaglig rådgiver i Norges Astma- og allergiforbund, Anna Bistrup advarer mot den økende bruken av dufter og allergifremkallende stoffer vi utsettes for i stadig større grad.

– Dette her er et velkjent problem. Vi har veldig mange med astma- og allergi som synes at julen kan være ganske slitsom, sier hun.

Allergi er et stadig økende problem.

Julens dufter

Det er ikke alle som tåler blomster.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Rundt fem prosent av befolkningen har en eller annen form for allergi. Vi anslår at om et par år så vil prosentandelen være mye større, sier Bistrup.

Det er ikke bare butikkene som utsetter allergikerne for sykdomsrisiko.

– I julen er det ganske mange steder som er problematiske for folk. Det er apotek, matbutikken, kjøpesentrene som pynter, og faktisk legekontor og andre offentlige bygg, sier Bistrup.

– Kan tjene på tiltak

Matbutikkene og kjøpesentrene kan faktisk tjene på å gi allergikerne et bedre innemiljø, uten at de trenger å foreta store og kostbare grep.

Det mener fagsjef i inneklima hos Astma- og allergiforbundet, Kai Gustavsen

– Det første de bør gjøre er å sjekke rundt i lokalet for å se hvor luftinntak og avtrekk er. Så kan de plassere de varene som kanskje lukter mest i nærheten av avtrekket. På den måten får de luftstrømmen til å styre duftstoffene raskest mulig ut av rommet, sier han.