Hopp til innhold

Du vet du glemte noe på hytta når dette synet møter deg

En del hytteeiere får seg en overraskelse når de kommer til hytta i påsken. Arktisk ørken i nord og uvanlig mye snø i sør har ført til ekstremt mange skader, melder forsikringsselskapene.

Frostskade

Frostskader kan fort ødelegge påskeidyllen. Ikke siden 2010 har det vært meldt inn så mange skader til forsikringsselskapene.

Foto: Tryg

– Hittil i år har vi registrert nærmere 50 snøtyngdesaker. De er fra Sør-Norge. Så har

Ole Irgens
Foto: Tryg forsikring

vi nesten 300 frostskader, hovedsakelig fra Nord-Norge. Men vi har også rørleggere i Stavanger-området som forteller at de må ut å tine rør, så det er en veldig spesiell vinter, sier kommunikasjonssjef i Tryg, Ole Irgens.

Også Sparebank1 forteller om svært mange henvendelser om frostskader. Hittil i år har de fått inn 496 meldinger, mot 117 i hele fjor.

De fleste skadene er meldt fra Nordland og Troms.

Is ut av vinduet

Illustrasjonsfoto: Her har det skjedd ting siden eieren var innom hytta sist. Forsikringsselskapene flommer for tida over av skademeldinger.

Foto: Tryg

Må kondemneres

Når folk nå reiser for å feire påske, kan tallene stige. Uke etter uke med mange minusgrader og null nedbør i nord har ført til mange frosne vannrør.

– Det som kan være en potensiell skadebombe nå, er hytter og fritidshus som står ubebodde. Om man ikke stenger hovedstoppekranen før man drar fra hytta, og rør fryser og sprekker, kan vannet få stå og renne i lang tid. Vi har sett hytter som må kondemneres på grunn av store og omfattende vannskader, forteller Irgens i Tryg.

Skader
Foto: Sparebank1 Forsikring

Therese Nielsen er skadeforebygger i Sparebank1 Forsikring.

– Etter en vinter som denne er det vanlig at vi får inn skader grunnet frost og store snømengder helt frem til sommeren. Det forteller oss at en del bruker hytta sjelden og kanskje kun i sommerhalvåret, sier hun.

– Helt uvanlig

For entreprenørene Svein og Ole Molund fra Skøelv i Troms er det hektiske dager.

– Så langt har vi vært i 300–400 boliger og tint opp rør. Vi har vært i Målselv, Bardu, mot Salangen, Ibestad, og så langt nord som til Birtavarre i Kåfjord, forteller de.

Tiner vann

Svein og Ole Molund har travle dager for tida. Her er de i kjelleren på kommunehuset i Gryllefjord.

Foto: Arild Moe / NRK

I dag er de i Gryllefjord i Torsken, der barfrosten har gjort mange mennesker vannløse.

På kommunehuset ble det tørt i kranene noen timer tidligere.

– Nå stikker vi inn en slange med ei dyse som spiser seg framover samtidig som den tiner isen, så sender vi inn varmt vann og håper vi får tint opp det her, sier Ole Molund.

Is

Illustrasjonsfoto: For hytter og fritidsboliger stiller forsikringsselskapene krav om at hovedstoppekranen skal slås av når hytta forlates.

Foto: Tryg

Må tines varsomt

Frosne vannrør i seg selv er ikke nødvendigvis en forsikringssak. Det er når det oppstår skade som følge av de frosne rørene, at tusenlappene går unna.

Bare i forrige uke mottok forsikringsselskapet Gjensidige nær hundre skademeldinger som følge av frost. Skadene fordeler seg nokså likt på boliger, hytter og næringsbygg.

De fleste skadene ligger på mellom 40.000 og 80.000 kroner.

– Hvis du oppdager tilfrosne rør, toaletter eller annet, gjelder det å tine varsomt. Heller du på kokende vann kan du være trygg på at porselenet sprekker. Hvis rør er sprukket må du stenge vanntilførselen inntil skaden er reparert, sier Rysstad.

I 2017 betalte forsikringsselskapene ut 110 millioner kroner som følge av frostskader.

Den verste frostvinteren var i 2010. Det året betalte forsikringsselskapene ut mer enn én milliard kroner i erstatninger etter frostskader.