Drukning skjer også i desember

De fleste drukningsulykkene skjer når folk faller i havet fra land. Skal du på julebord i nærheta av åpent vann eller hav, er det derfor lurt å vite hvor den nærmeste livbøyen er.

Islek

Illustrasjonsfoto. En livbøye kan redde liv dersom noen faller i vannet. Ved Trollvatnet på Silsand henger den klar - også om vinteren.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Fulle julebordsgjester som faller i vannet fra brygga kan trenge en reddende bøye, sier leder for samfunnsansvar i Tryg forsikring, Monica Rimestad til Framtid i nord.

For det er slettes ikke bare om sommeren det skjer drukningsulykker nært land.

I fjor utgjorde fall fra land mer enn 50 prosent av alle drukningsulykkene. Flere av disse skjedde i vintermånedene.

Blir fort nedkjølt

Rådet fra forsikringsselskapet er derfor at dersom man skal holde julefester på et sted nær vannet, er det viktig å finne ut på forhånd hvor nærmeste livbøye henger.

For i den kalde årstiden tar det ikke mange minuttene før kroppen er så nedkjølt at personen i vannet mister bevisstheten og drukner, skriver avisen.

Har vedkommende i tillegg alkohol innabords, vil ikke nedkjølingen merkes før det er for sent.

Skal bare tisse

– Det er dessverre personer som drukner i november og desember også, og mange av dem er fulle menn som skal tisse fra en kai eller en brygge, påpeker Monica Rimestad.

I fjor var det tolv personer som druknet i årets to siste måneder. Dørvakter og andre ordenspersoner har et ekstra ansvar for å ivareta gjestene, mener Rimestad.

–Dukker det opp en trengende person, bør vedkommende få slippe inn og bruke toalettet. Ikke henvis dem til bryggekanten.